Deze toename in snelheid is vooral te merken bij langzame verbindingen zoals via de mobiele telefoon. De compressie-engine, Opera Turbo, is het belangrijkste pluspunt van de nieuwe browser die uitkomt voor Windows, Linux en Mac.

De testers van CNET zijn vooral te spreken over de gebruikersinterface. De standaard skin is aangepast en ook het gebruik van tabs is veranderd. De tabs reageren nu eerder als een thumbnail. Gebruikers kunnen op de dunne, grijze lijn onder de tabs klikken om een preview van een site te laten zien. De tabs kunnen ook aan de zijkant of de onderkant van de browser worden geplaatst.

Aanpassingen

Een andere aanpassing is gedaan aan de zogenaamde Speed Dial, een overzichtsvenster van de meest bezochte sites, vergelijkbaar met de later door Chrome gebruikte overzichtspagina. Gebruikers krijgen in Opera 10 een uitgebreider overzicht. Ook is het mogelijk om de achtergrond te veranderen en er is een spellingchecker voorhanden die in 51 talen alle tekstvelden controleert.

Volgens Opera is de nieuwe rendering engine van versie 10, tot 40 procent sneller dan de voorgaande versies van de browser. Naast deze veranderingen in Opera 10 blijven er ook een aantal aangekondigde veranderingen uit. Zo ontbreekt Opera Unite, een speciale versie van Opera 10 die het mogelijk maakt om bestanden te delen en lokaal websites en chatrooms te hosten op de pc. Gebruikers zouden hiermee niet meer 'overgeleverd' zijn aan de servers en diensten van derden. Opera belooft Unite in een volgende update wel mee te leveren.

Groei

Ook de Carakan JavaScript Engine, waarmee JavaScript 2,5 keer sneller wordt verwerkt dan met de gebruikte engine in Opera 10 Alpha ontbreekt.

Opera zegt in de lift te zitten. Volgens eigen gegevens is het gebruik van de desktopversie met 65 procent gestegen. Ook Opera Mini doet het goed. Volgens Techcrucnh is de mobiele browser meer dan 25 miljoen keer gedownload via GetJar, een mobiele applicatiewinkel.