"Een van de redenen dat we Ubuntu 6.06 tot juni hebben uitgesteld, is dat we drie jaar support voor desktops en vijf jaar support voor servers willen gaan leveren. Veel bedrijven en pc-leveranciers hadden daar om gevraagd", aldus Jane Silber, algemeen directeur van Canonical.

Canonical is verantwoordelijk voor de ontwikkeling, distributie en promotie van Ubuntu Linux. Het bedrijf neemt eveneens de aangekondigde ondersteuning voor zijn rekening, maar doet dat samen met 200 lokale partners.

De op handen zijnde introductie van Windows Vista heeft de beslissing om Ubuntu Linux aantrekkelijker te maken voor bedrijven eveneens gestimuleerd, geeft Silber toe. "Wanneer mensen een upgrade naar Vista of een alternatief overwegen, dan moet Ubuntu Linux een optie zijn. Toch is het niet zo dat we onze planning op de komst van Vista hebben afgestemd. De technologie was er gewoon klaar voor."

De software blijft ondanks de betaalde support gratis, verzekert Silber. "Wij vinden dat software gratis moet zijn voor iedereen. Er komt van Ubuntu Linux geen premiumversie." Bron: Techworld