Ook maakt Microsoft volgens de aanklacht inbreuk op de bescherming van de consument en afspraken over antispyware. De Windows Genuine Advantage-tool verzamelt informatie over software op computers en stuurt die terug naar Microsoft. Dit betogen de aanklagers in een 'class action' zaak die aanhangig is gemaakt bij een rechtbank in Washington. Nieuwssite TG Daily heeft inzage gehad in de aanklacht.

Ware werking

De eisers willen een schadevergoeding van 5 miljoen dollar. Ze betogen dat Microsoft de ware werking van de WGA-software "verborg, verkeerd uitlegde en/of naliet te vertellen". Met de rechtszaak willen de eisers consumenten beschermen tegen "misleidende software" die Microsoft verkoopt "als security update".

WGA is volgens de aanklagers in april 2006 drastisch herzien, waarna Microsoft dus de fout in is gegaan. Overigens is die antipiraterijtool sindsdien nog enkele keren bijgewerkt, waarbij de nieuwere versies elke keer opnieuw door Windows Update werden aangeboden als 'kritieke beveiligingsupdate'.

Rechtszaken

Microsoft introduceerde WGA in 2005 in een poging softwarepiraterij tegen te gaan. Niet lang na de introductie liepen er ook twee rechtszaken tegen deze tool. Die zaken hebben veel overeenkomsten met de rechtszaak die nu aangespannen is. Als reactie op die eerdere aanklachten besloot Microsoft de software aan te passen, zodat deze slechts eens in de twee weken contact maakt met de servers van het bedrijf.

De nieuwe eisers claimen dat Microsoft, in tegenstelling tot wat het bedrijf beweert, vaker privacygevoelige data van gebruikers verzamelt. "WGA verzamelt en verzendt een enorme hoeveelheid aan gevoelige informatie naar Microsoft. WGA controleert dagelijks de Windows XP-installatie."

Ze claimen dat Microsoft de ip-adressen van gebruikers verzamelt, ook als die op een intern netwerk zitten. Het interne ip-adres en het externe van de dns-server wordt dan gezamenlijk vergaard.