De eerste build van de eerste update die dit jaar uitkomt, nu nog met de codenaam 'Redstone 4', is deze week verschenen. De versie moet in maart of april verschijnen en nieuwe features die we aantroffen zijn onder meer verbeteringen in eye-tracking, meerdere GPU-instellingen, snellere Bluetooth-verbindingen en meer.

Weg met wachtwoorden

Een van de verborgen features van de huidige versie van Windows 10, de Fall Creators Update (1709), was het mechanisme om wachtwoorden volledig te vervangen door een authenticatie-app - maar deze feature was nog niet bruikbaar. Dat verandert met de nieuwste build.

Er zijn veel problemen met wachtwoorden, onder meer omdat ze vergeten en gerecycled worden door gebruikers. In Windows 10 kun je de boel al verbeteren door naast het hoofdwachtwoord een pincode of vingerafdruksensor te gebruiken met Windows Hello. Maar daaronder ligt nog steeds een wachtwoord en daar wil Microsoft langzaam van af.

Gegenereerde code

Microsoft Authenticator is een app die elke minuut een 8-cijferige code genereert die wordt aangemaakt met je hardware. Het is niet per se beter dan een goed, sterk en uniek wachtwoord, maar een aanvaller heeft met deze optie toegang nodig tot je pc én je telefoon om in te loggen. Die optie vervangt het onderliggende wachtwoord, dus Hello of een pincode worden daaraan gekoppeld.

Let wel, dit is een Insider-build en in de uiteindelijk versie kan het een en ander veranderen. Microsoft impliceert in een blogpost dat dit een permanente verandering is en dat Windows 10 S voortaan wachtwoordvrij is. Nou vraag je je wellicht af hoe het werkt als je geen smartphone hebt. Goede vraag, dat is op dit moment namelijk niet duidelijk.

GPU-instellingen

Veel pc's, van de Surface Book 2 tot gaming-pc's, gebruiken hardware van bedrijven als AMD of Nvidia om grafische rekenkracht te verlenen aan specifieke apps. Maar waarom zou je de kracht van een GTX 1080 Ti verspillen op een app als Microsoft Edge als de geïntegreerde CPU zulke taken voor deze toepassingen kan afhandelen?

In Build 17093 heb je een optie onder Instellingen > Systeem > Beeldscherm om geavanceerde grafische opties toe te passen op app-niveau. Je kunt daarbij kiezen voor energiezuinige of prestatieverhogende modus, of de systeemstandaard handhaven, waarbij Windows zelf kiest welke van de optie het beste werkt.

Elke app heeft de macht om het beleid van Windows te overschrijven, dus als een game vervolgens besluit de extra paardenkracht van de GPU nodig te hebben, dan pakt hij het ook. Andersom pakt Windiows soms de controle over de utilities van Nvidia of AMD.

Een nieuw Bluetooth-apparaat koppelen doe je vaak in twee stappen: je zet het pairing-proces aan in het apparaat en doet hetzelfde in Windows. Met de nieuwste build is het proces gestroomlijnd.

Als een nieuw Bluetooth-apparaat wil pairen, komt er een notificatie omhoog vanuit het Meldingencentrum. Als je daarop klikt, start je de koppeling in Windows. Het eerste apparaat dat deze optie ondersteunt is Microsofts eigen Surface Precision Mouse, maar het bedrijf belooft meer ondersteuning.

Netter printen

Bepaalde browserfeatures, zoals de leesmodus in Edge, delen de pagina leesbaarder in zonder afleidende headers of advertenties. In Edge zit nu ook een feature om pagina's op dezelfde manier af te drukken, zodat ook de print netjes leesbaar is.

Windows Defender staat vanaf dit jaar bekend als Windows Security. Als je naar Instellingen > Bijwerken en beveiliging gaat zie je het nieuwe coverzicht dat meer informatie levert over welke delen van je pc worden beveiligd en hoe.

Ook nieuw is dat Microsoft gebruikers dwingt hier wat meer bovenop te zitten. Gebruikers worden gemotiveerd om Hello of een andere inlogmethode te gebruiken, zo medlt Microsoft, en worden op de hoogte gesteld als Dynamisch vergrendelen niet werkt omdat hun telefoon of Bluetooth-apparaat niet aanstaat.

Ook HDR krijgt aandacht: onder Instellingen > Apps > Video afspelen staat een testvideo samen met enkele opties. Als Windows merkt dat je pc en scherm HDR-compatibel zijn, heb je de optie om dat hier in te schakelen. Hier heb je ook een optoe om SDR-video aan te passen om in te spelen op omgevingslicht, mits je pc daar de sensoren voor heeft.

Sneltoetsen voor eye-tracking

Niet iedereen zal Eye Control gebruiken, de technologie die Microsoft positioneert als toegankelijkheidstechniek. Een van de issues is dat het inregelen ervan veel moeite kost: je moet naar een specifiek pictogram kijken en vervolgens de muis zo positioneren dat de software je blik precies kan volgen.

In Build 17093 zijn er diverse sneltoetsen toegevoegd, onder meer een pauzeknop, waarmee je eye-tracking tijdelijk kunt pauzeren om overal te kijken zonder dat Windows denkt dat je ergens op probeert te klikken.

Microsoft wil als laatste dat je games gaat streamen vanuit Windows 10 zelf, en daarom is de gamebalk ook opgefrist. Er zijn nieuwe pictogrammen toegevoegd om bijvoorbeeld de microfoon tijdelijk uit te schakelen en meer.

Er is nog geen officiële releasedatum bekend voor de nieuwste versie van Windows 10, maar je kunt uitgaan van op z'n vroegst half tot eind maart. In de komende weken maakt Microsoft de versie klaar voor gebruik en gaan we een rc-preview zien. Maar momenteel is de softwaremaker nog volop aan het werk.