Gebruikers klagen onder andere op Reddit en Microsoft's eigen ondersteuningsforum dat het installeren van Cumulative Update for Windows 10 (KB4462919) en/of update KB4464330 ervoor zorgt dat het systeem crasht, een blauw scherm vertoont en niet meer opstart. Gebruikers krijgen een WDF_VIOLATION foutmelding.

Hoewel in eerste instantie vooral om HP-computers gaat, lijken ook sommige Dell-gebruikers last te hebben van dit probleem. Het is inmiddels bekend dat de toetsenborddriver de boosdoener is en dat het hernoemen of verwijderen van een specifiek bestand het probleem oplost, maar dat bestand is niet aanwezig op Dell-systemen. Gebruikers wordt aangeraden de update niet te installeren.

Microsoft is inmiddels op de hoogte van het probleem en zegt het te onderzoeken.

Op de volgende pagina: Met deze workaround los je het probleem op

Workaround

Gebruikers die de update al wel hebben en tijdens het opstarten worden getrakteerd op een blauw scherm kunnen het probleem op de volgende manier oplossen:

  • Als je een herstelmedium hebt, koppel deze dan aan je systeem en start deze op. Mocht je deze niet hebben gemaakt, geen paniek. Na enkele keren herstarten verschijnt er sowieso een herstelscherm op je systeem. Ook kan je dit scherm naar voren halen door de shift-knop ingedrukt te houden als je je pc herstart.

  • Kies de optie Problemen oplossen en selecteer Geavanceerde opties
  • Kies de optie Opdrachtprompt

  • Navigeer naar de map waar de driver zich bevindt: (cd [schijfletter]:\Windows\system32\drivers)
  • Verwijder of hernoem het bestand HpqKbFiltr.sys (ren HpqKbFiltr.sys HpqKbFiltr.bak)
  • Typ exit en herstart je systeem.

Mocht je het bestand niet op je systeem hebben staan, dan zal deze workaround niet werken en zal je moeten wachten op een patch van Microsoft of proberen het systeem op andere manieren te moeten herstellen.

Lees ook 10 oplossingen voor irritante Windows 10-problemen