In de nieuwe voorgestelde planning voor de ontwikkeling van Java 9 verschijnt de nieuwe versie op 22 september 2016. Als er geen protesten zijn voor dinsdag om 11 uur 's avonds, wordt het nieuwe schema vastgelegd. Aan het eind van dit jaar moeten de nieuwe voorgestelde features zijn toegevoegd, zodat de uitgebreide testfase kan beginnen.

Modulair Java nu toch echt

Volgens Java-hoofdontwikkelaar Mark Reinhold zit er zoveel tijd tussen de preview en de release om belangrijke featurewijzigingen goed te kunnen testen. Oracle is bijna vijf jaar bezig geweest met het uit elkaar trekken van Java voor een fundamentele wijziging in Java 9. Van de nieuwe versie is Java modulair geworden, zodat alleen de componenten die nodig zijn voor een specifieke taak geladen kunnen worden.

Het was de bedoeling om Project Jigsaw al te introduceren in Java 8, maar dat plan is gesneuveld toen die versie vertraging op vertraging opliep. Met de voorgenomen wijziging worden Java SE en de JDK modulair. Dat moet een aantal problemen oplossen, zoals betere beveiliging door de footprint te verkleinen, sneller downloaden en draaien van Java-applets en het voorkomen van JAR Hell.

Vertragingen

Het is de bedoeling dat er elke twee jaar een nieuwe Java-versie verschijnt. Versie 8 is vorig jaar na flinke vertraging verschenen. Oracle had de Java-ontwikkelaars nodig om gaten te dichten in de versies die in omloop waren - de browser-plugin heeft een behoorlijk nare reputatie gekregen als populair aflevermechanisme voor malware - waardoor de ontwikkeling van een platform-refresh vertraging opliep.