Autocorrect/autosuggest voor fysieke toetsenborden

De Spring Creators Update probeert dezelfde smartphone-achtige autocorrectie-features toe te passen op de desktop. Het is de bedoeling dat je dankzij deze suggesties en verbeteringen minder tijd kwijt bent met typen.

De feature kan worden ingeschakeld door naar Instellingen > Apparaten > Typen te navigeren en de auto-correct en auto-suggest-woorden in te schakelen. Gek genoeg is het inschakelen van autocorrectie voldoende om ook woordsuggesties te kunnen krijgen.

Jammer genoeg zijn de gesuggereerde woorden nog niet echt accuraat en we hebben regelmatig gehad dat Windows met totaal andere woorden aankomt dan wij aan het typen zijn. Daarnaast moet je nog best wel wat handelingen doen als je daadwerkelijk een gesuggereerd woord wilt gebruiken. Klik op het pijltje omhoog en klik op de links/rechts-knop om het woord te selecteren. Dit zorgt ervoor dat het selecteren van woorden een vervelend taakje wordt.

Verbeterde eye tracking

Dit is misschien een niche-feature, maar het is wel fijn dat Microsoft daar aandacht aan besteedt. Gebruikers die speciale hardware gebruiken om Windows te besturen met hun ogen (dit lukt niet met een standaard webcam) heeft Microsoft nu enkel verbeteringen doorgevoerd aan het snelkoppelingsmenu. Er is nu zelfs een optie toegevoegd om de oogcontrole te pauzeren als er een video wordt gekeken.

Betere ondersteuning voor HDR-schermen

De kans is groot dat je op dit moment (nog) geen exotisch duur super de luxe HDR-scherm hebt, maar Microsoft is nu al bezig de technologie te ondersteunen. Deze ondersteuning kan worden ingeschakeld. Open Instellingen > Apps > Video Playback om HDR-ondersteuning in te schakelen.

Naast deze optie vind je ook instellingen om je monitor te kalibreren (klik op kalibratie-instellingen voor HDR video) en pas onder andere de helderheid van je scherm aan.

Daarnaast zijn er ook enkele video-weergave-instellingen die je kan wijzigen waaronder processor-instellingen, accubesparing en het realtime aanpassen van video.

Een grotere MyPeople posse

Microsoft heeft de MyPeople-functie al eerder geïntroduceerd en gaf gebruikers de mogelijkheid je drie beste vrienden (of familieleden) toe te voegen aan de taakbalk. Je kan dan rechtstreeks bestanden versturen en converseren. De verstuurde berichten verschijnen dan als pop-up in de taakbalk. Het aantal mensen dat je kan toevoegen is nu verhoogd van drie naar tien.

Verbeterde Cortana

Deze functie is (nog steeds) niet van toepassing op ons Nederlanders, maar we noemen hem toch even. De slimme assistent van Microsoft geeft takenlijsten nu op een verbeterde manier weer en heeft een verbeterde spraakherkenning.

Windows for Workstations ultieme prestaties

Als je gebruik wilt maken van deze feature zal je tenminste Windows for Workstations moeten draaien. Microosft beschrijft deze functie als een stap verder dan de huidige "hoge prestaties"-instelling om kleine vertragingen die dankzij bepaalde energiemanagement-instellingen met zich meebrengen, veroorzaken.

Dit is niet alleen goed nieuws voor mensen die elke kloktik goed kunnen gebruiken als zij aan het video editen zijn (of andere zware rendertaken uitvoeren), maar ook voor gamers die op deze manier het maximale uit hun gamebak kunnen persen. Die laatste groep is overigens al een game-modus beloofd die op dezelfde manier werkt, helaas is dat nog steeds niets meer dan een belofte. Microsoft mag opschieten aangezien concurrerende systemen ook al aan zo'n feature werken.

Lees ook: De 7 beste verborgen features van Windows 10 Spring Creators Edition