Dat schrijft de Amerikaanse Techworldzuster Infoworld.com op basis van informatie van een woordvoerder van het bedrijf. Wanneer de nieuwe versie van Java nu uitkomt, is nog niet bekend, net als welk probleem voor de vertraging heeft gezorgd. Wel is er al sinds enige tijd een release candidate beschikbaar.

Hoewel de naam van Java SE 6 Update 10 eerder klinkt als bugfix dan als een volwaardige update, wordt de aankomende versie toch gezien als een belangrijke. Vooral het gebruik van applets moet met deze release een fikse duw in de rug krijgen. Reden daarvoor is een nieuwe functie in de Java kernel, die er eigenlijk voor zorgt dat een gebruiker in eerste instantie een 'uitgeklede' versie geladen krijgt waarmee hij de meeste applicaties kan draaien.

Overige componenten worden vervolgens pas opgehaald als een applet daar om vraagt, zodat een 'Java op maat' ontstaat aan de cliëntzijde. Dit zou de snelheid en efficiëntie flink ten goede moeten komen. Van de initiële kernel wordt door deze opbouw in eerste instantie 10 MB afgeknibbeld, zodat er slechts 4,5 MB overblijft van het basiscomponent, zo vertelt Java-marketingdirecteur David Bryant van Sun Microsystems tegenover de website.

Daarnaast is er een nieuwe mogelijkheid in de Java plugin gebouwd om applets als widgets op de desktop te draaien. "Browsers hoeven dan niet langer de Java virtual machine te inbedden", zegt Bryant. Ook het updateproces is verbeterd met de ingebouwde Deployment Kit. Bron: Techworld