Qt is een bekend cross-platform framework voor de ontwikkeling voor user interfaces en applicaties. Het ondersteunt Windows, Linux, Mac OS X en verschillende mobiele besturingssystemen en wordt gebruikt voor populaire toepassingen als Google Earth, Skype, Opera en Adobe Phothshop Album. Verder is het bekend van KDE, de desktop die helemaal op Qt is gebaseerd.

Qt is begin jaren negentig ontwikkeld door Trolltech. Toen dat bedrijf vorig jaar door Nokia werd overgenomen, hielden veel mensen al rekening met veranderingen in het licentie-model, en vandaag blijkt dat die speculaties terecht waren. Qt 4.5 zal beschikbaar komen onder de Lesser General Public License (LGPL), die veel meer mogelijkheden geeft aan commerciële gebruikers dan de GPL. De GPL verplicht namelijk om alle software die op het framework is gebaseerd ook vrij te geven onder de GPL. Bedrijven die Qt wilden gebruiken voor propriëtaire doeleinden moesten een dure licentie kopen, waardoor veel bedrijven Qt links lieten liggen. Door het gebruik van de LGPL wordt het ineens een makkelijke en goedkope optie voor de ontwikkeling van applicaties en GUI’s.

Nokia maakt zich niet heel erg bezorgd over het verlies aan inkomsten doordat er geen commerciële licenties meer worden verkocht. Op de lange termijn zal de boost die het framework zal krijgen doordat er meer aan wordt ontwikkeld ruimschoots opwegen tegen het verlies aan inkomsten. Nokia is er van overtuigd dat een breder gebruik van Qt door bedrijven veel feedback zal opleveren. Bovendien verwacht het bedrijf meer bijdragen aan het systeem, zodat het snel veel beter wordt. De commerciële licentie zal trouwens beschikbaar blijven, voor ontwikkelaars die zelfs niet door de beperkingen de LGPL gehinderd willen worden.

Bron: Techworld