Het bestaan van 'Rode Ster' is naar buiten gebracht door een Russische student die studeert aan de Kim Il-sunguniversiteit in Pyongyang. Via de internetverbinding van de Russische ambassade heeft hij een bespreking van het besturingssysteem op zijn blog geplaatst.

De schijfjes kostten hem omgerekend zo'n 15 dollar: 5 dollar voor het OS, en 10 dollar voor het schijfje met applicaties.In het land zelf is het OS volgens de blogger eenvoudig te verkrijgen, als Server- en Client-versie. Zoals valt te verwachten wordt de broncode niet gedeeld, en schendt de Noord-Koreaanse staat dus de GPL-licentie die aan Linux gekoppeld is. Ondanks dat Linux uit het Westen komt, staat in de readme te lezen dat Kim Jong-il Linux ziet als een manier om de Juche-ideologie van de staat (het idee dat de Koreaanse staat geheel zelfstandig moet zijn) over te brengen naar een besturingssysteem.

Windows-kloon

De makers zijn twee jaar geleden met de bouw begonnen. Voorheen werd in het Stalinistische land vooral gebruik gemaakt van Windows, en ondanks de Linuxbasis en de KDE desktopomgeving is Rode Ster gebouwd om op dat OS te lijken. Het startknopje is bijvoorbeeld vervangen door een knopje met het Rode Ster-logo. De gebruiker krijgt tijdens de installatie zelfs uitingen als 'sneller en eenvoudiger' voor de kiezen, zoals dat ook het geval is met XP. De datum wordt bijgehouden op basis van de officiële Noord-Koreaanse Juche-kalender, waarbij de telling begint bij de geboorte van Kim Il-sung, vader van huidige president Kim Jong-il en Eeuwige President van de Republiek. 2010 vertaalt daarbij naar Juche-jaar 99.

Weinig

Het besturingssysteem zelf stelt uiteindelijk weinig voor, en bevat slechts een paar kleine standaardprogrammaatjes en een browser. Nae Nara ('Ons Land') is feitelijk een omgebouwde Firefox waarmee alleen te browsen valt op de Noord-Koreaanse variant van Internet.

Het belangrijkste staat dan ook op het schijfje met de aparte programma's. Dat schijfje is twee keer zo duur als het OS en bevat onder andere een MS Word/OpenOffice.org-kloon, Woori ('Wij'), CD/DVD-brandsoftware, een mailclient, 'Fort Pyongyang' (een firewall) en een emulator voor Windows 98 en Windows 2000.

De minimale systeemeisen van Rode Ster: Pentium III-processor, 256 MB aan geheugen en 3 GB harde-schijfruimte.