Met het SUSE Appliance Program zorgt Novell voor een eenvoudige manier om software te distribueren: als een voorgeconfigureerd image met applicatie, middleware en besturingssysteem. Dit image is dan klaar om op een fysieke of virtuele computer geïnstalleerd te worden. Als besturingssysteem is er keuze tussen openSUSE of SUSE Linux Enterprise.

Software appliances

De meest in het oog springende component van dit programma is SUSE Studio, een website waarop software appliances kunnen worden aangemaakt. Dit werkt op basis van verschillende templates, gebaseerd op SUSE Linux Enterprise 10 of 11 of openSUSE 11.1. Je kiest daarna extra softwarepakketten die je wilt installeren en stelt de systeemconfiguratie in. SUSE Studio kan images bouwen voor de Xen en ESX Server hypervisor en om op live-cd of usb-stick te installeren. Later in het jaar volgen ook Amazon Machine Image en OVF 1.0 als uitvoerformaten.

Tot de geavanceerdere mogelijkheden behoren aangepaste boot- en installatiescripts, extra repositories, het uploaden van een database of bestanden en een API die toegankelijk is via HTTP. Een appliance kan ook rechtstreeks in de browser worden getest zonder hem eerst te downloaden. De beschrijving van een met SUSE Studio gecreëerd appliance is ook te exporteren, waardoor je de appliance lokaal zelf kunt aanmaken met KIWI, de back-end van SUSE Studio. Een aantal voorbeelden van appliances die met SUSE Studio gebouwd zijn, zijn op openSUSE's wiki te vinden.

Controle op dependencies

Voor de ontwikkelaars die met SUSE Studio aan de slag gaan is een interessante eigenschap dat Novell ook de aangepaste distributies ondersteunt. Wanneer je softwarepakketten gekozen hebt om een image aan te maken, controleert SUSE Studio de dependencies en vertelt of het resulterende image geschikt is voor ondersteuning door Novell. Indien het antwoord positief is, kan de ontwikkelaar het image dus aan zijn klanten distribueren met de zekerheid van support. Hierin onderscheidt SUSE Studio zich van gelijksoortige diensten zoals rPath Linux.

Novell heeft ook een verzameling beheertools voor ontwikkelaars in technical preview, de SUSE Appliance Toolkit die later dit jaar beschikbaar komt. De SUSE Lifecycle Management Server bijvoorbeeld authenticeert zich met verkochte appliances om te zien of ze een update nodig hebben en WebYast dient voor configuratiebeheer vanop afstand. Verder introduceert Novell nu SUSE Linux Enterprise JeOS (Just Enough Operating System), een uitgeklede versie van het serverbesturingssysteem met enkel de essentiële componenten, en dus ideaal om in een virtuele machine te draaien. Van openSUSE bestond er al een JeOS-versie. Beide versies zijn in SUSE Studio te gebruiken als template. SUSE Linux 11 draait nu ook als Amazon Machine Image (AMI) in de EC2 cloud. Support voor SUSE Linux Enterprise Server 11 op EC2 kost $19 per maand, plus 10 cent per minuut. Bron: Techworld