Microsoft maakte de prijslijst van Windows 7 gisteren openbaar, en daarbij viel direct op dat er voor de Europese versie geen upgradeversie komt van het nieuwe besturingssysteem waarmee de vorige versies over kunnen worden gezet naar het nieuwste OS. Het alternatief dat Microsoft aandraagt is korting op een volledige versie van Win 7 voor bestaande klanten.

Dat lijkt voordelig, maar daarbij wordt het wel een schone installatie. Daarbij verlies je dus alle bestaande instellingen en gegevens. Eventuele instellingen moeten handmatig worden uitgevoerd. Buiten Europa was al reuring ontstaan omdat de verborgen kosten voor het overstappen via de 'gratis' upgraderegeling van Microsoft de pan uitrijzen.

De Nederlandse takken van leveranciers zijn verrast door de stap, en stellen niet op de hoogte te zijn van het ontbreken van een Europese update. Zo heeft HP al een persbericht rondgestuurd waarin het bedrijf over het upgradeprogramma uitweidt rond Win7, terwijl een woordvoerder voor Dell tegenover zustersite Techworld zich bijzonder verbaasd uitliet over het uitblijven van de upgradeversie.

Dell

"Wij hadden al een heel upgradeprogramma klaarliggen, voor zowel consumenten als bedrijven tot vijfentwintig werkplekken", zegt brand manager Jordi Baggen van Dell. "Bij ons is alleen bekend dat er een upgradeversie komt, dat stond voor 100 procent vast." Mocht Microsoft inderdaad geen upgradeversie leveren, dan zit er volgens Baggen niets anders op voor Dell dan alleen met schone installaties te werken. "Maar dat is hypothetisch. Wij hebben nog niets gehoord."

HP

Een woordvoerster van HP was ook niet bekend met de stap die Microsoft zet. Dat bedrijf heeft gisteren na het uitkomen van de prijslijst een bericht rondgestuurd over de upgraderegeling. "Wanneer Windows 7 vanaf 22 oktober algemeen verkrijgbaar is, krijgen deze klanten de Windows 7 upgrade en een upgrade utility disk met een installatiehandleiding", zo schrijft de PR-afdeling van HP. De woordvoerster van het bedrijf zegt dat het gaat om een internationaal persbericht, dat ook door Microsoft is goedgekeurd.

Update: Olivier van Noort, product manager Windows voor de zakelijke markt, stelt in een reactie dat Microsoft samen met de leveranciers aan het kijken is wat de upgrademogelijkheden zijn. Voor grotere bedrijven is er volgens Van Noort niets aan de hand. "Die kunnen nog steeds gebruik maken van de Users State Migration Tool, of van Roaming Profiles", zegt hij. "Dat deden ze voorheen ook al."

Bron: Techworld.nl