Het toekomstige ‘Office 14’ krijgt niet als vereiste Windows Vista of opvolger Windows 7. Het ontwikkelteam van Microsofts kantoorpakket benadrukt dit nu alvast. Zowel die volgende Office-versie als Windows 7 moeten nog op de markt komen. Van laatstgenoemde is bekend dat dat begin 2010 moet gaan gebeuren. Van het applicatiepakket is dat nog geheel onbekend. Ook de definitieve naam van de opvolger voor Office 2007 is nog niet bepaald.

Vista-debakel

Toch brengt de softwareproducent nu alvast naar buiten dat Windows XP afdoende is. “Onze install base van Office 2003- en 2007-gebruikers is flink hoog in het bedrijfsleven. Terwijl de meeste bedrijven nog XP gebruiken op hun pc’s. We kijken nu dus naar XP als minimumvereiste voor Office 14”, zegt senior vice-president Chris Capossela van de divisie voor bedrijfssoftware in een interview met Silicon Alley Insider.

“We denken dat geen zin heeft om alleen Windows 7 als eis te stellen voor een nieuwe versie van Office.” Die inschatting van Capossela omvat dus ook de huidige versie Vista, die veel kritiek heeft gekregen. Het bedrijfsleven zit nog grotendeels op voorganger XP.

Microsoft heeft eerdere versies van zijn kantoorpakket juist afgestemd op nieuwe Windows-versies. Dat is dan qua functionaliteit en gelijktijdige productlancering, maar niet qua systeemvereisten. Office 2007 draait op Windows XP en 2003 op Windows 2000. Die ondersteuning voor de net-voorgaande Windows-versie wordt voor Office 14 dus losgelaten; Vista is niet het minimum.