Microsoft schept enige helderheid over de Office 2013-licentie. Eerder werd bekend dat het pakket voor Thuisgebruik en Studenten is gekoppeld aan één computer en niet overdraagbaar is. De softwaregigant stelt nu dat als de hardware kapot gaat, klanten telefonisch contact kunnen opnemen met de klantenservice om Office 2013 te activeren op nieuwe apparatuur.

Activering geautomatiseerd

Als de productcode van Office 2013 eenmaal wordt geactiveerd, is deze verbonden met het hardwareprofiel van die computer. De meeste hardware, bijvoorbeeld de harde schijf, kan worden vervangen en Office 2013 kan daarop opnieuw worden geactiveerd. Dat ligt anders bij moederbord en processor, omdat de software dit herkent als een nieuwe pc.

Tegenwoordig is dit activeringsproces bij de Nederlandse helpdesk geautomatiseerd en toetsen klanten hun productcode in, waarna een nieuwe activatiecode bijvoorbeeld per sms kan worden verstuurd. Wat er gebeurt als bijvoorbeeld een laptop met deze versie van Office 2013 vermist raakt, is onduidelijk. Webwereld heeft daarover vragen uitstaan bij Microsoft.

Controle op activatie

Dezelfde licentievoorwaarden over productoverdraagbaarheid die gelden voor de PKC-versie van Office 2010, waarbij een activatiecode moet worden ingevoerd bij de voorgeïnstalleerde trailsoftware, zijn van toepassing op Office 2013. Bij deze PKC's werd in tegenstelling tot dit Office 2013-pakket geen schijf meegeleverd met de software erop.

Microsoft Office kan van tijd tot tijd controleren of de activatiecode die in gebruik is wel geldig is, zo staat te lezen in de licentievoorwaarden van Office 2010 (pagina 4, PDF). Op deze manier kunnen er niet twee activateringen tegelijk draaien.

Lees ook 6 vragen over Office 365 en Office 2013 op Computerworld.