Om goed uit te zoeken waarom bedrijven en ontwikkelaars voor bepaalde licenties kiezen heeft rechtenstudent Yordy Janssen een enquête op internet gezet. In het kader van zijn afstudeerscriptie voor de Tilbugse universiteit wil hij in kaart brengen hoe de verschillende open source licenties zich tot elkaar verhouden en of ze bijvoorbeeld onderling onverenigbaar zijn. Bovendien wil hij weten of de wildgroei aan open source licenties nu echt een probleem aan het worden is.

Yordy wordt daarin gesteund door Mitopics, een IT-adviesbureau. Walter van Holst van Mitopics legt tegenover Techworld uit wat de gedachte is achter de enquête. “We willen graag weten wat de overwegingen zijn bij partijen die code distribueren om voor een bepaalde licentie te kiezen en of men zich bewust is van de verschillen. Juristen maken zich daar altijd heel druk over, maar in de praktijk is dat misschien heel anders. Dat willen we graag toetsen. Als de uitkomst is dat in de praktijk mensen hun schouders ophalen over de problematiek, dan is dat ook een uitkomst.

In de enquête wordt gevraagd wat je bedrijf met open source doet en hoe het tegenover open source staat. Bovendien wil men natuurlijk weten welke licenties er gebruikt worden en hoe men daar tegenover staat. En alleen al de laatste vraag laat zien dat een onderzoek als dat van Yordy Jansen niet overbodig is. Daarin wordt gevraagd van welke licenties je ooit gehoord hebt. Dan volgt er een lijst van maar liefst 58 licenties. En dat zijn dan alleen nog maar de licenties die door het Open Source Initiative zijn gecertificeerd. Bron: Techworld