Uiterlijk 2 september moeten alle stemmen bij de ISO-organisatie binnen zijn, waarna volgend voorjaar eventueel de ISO-standaard wordt verleend. Met Ecma Office Open XML, ondersteund door zo’n 160 producten en projecten (zoals Microsoft Office 2007, Apple iPhone, Novell’s Open Office) kunnen documenten overgezet worden naar een open standaard met behoud van inhoud en vormgeving (bijvoorbeeld vorige MS Office-versies, Wordperfect en Lotus 123). De ISO-procedure is volgens Microsoft van belang omdat landen zich uitspreken over het bestandsformaat (Ecma vertegenwoordigt alleen de industrie). Ecma besloot in december 2006 om Office Open XML als standaard aan te nemen en meent dat Office Open XML ook in aanmerking komt voor een ISO-standaard.

In de Nederlandse commissie zijn bedrijven en belangenorganisaties vertegenwoordigd (SUN, IBM, Microsoft, Stichting Vrijschrift, ISOC, Macaw, Info Support, Surf en Kennisnet) die de afgelopen maanden grondig de specificaties hebben bekeken en becommentarieerd. Op aandringen van sommige leden wordt een aantal verbeteringen in de specificaties voorgesteld. Het is volgens Microsoft vreemd dat deze leden toch bij hun tegenstem zijn gebleven. Office Open XML is door Microsoft ontwikkeld, maar is daarna vrijgegeven voor algemeen gebruik, stelt Hans Bos van Microsoft Nederland. “Het wordt in feite al gebruikt, want industrieel conglomeraat ECMA heeft het overgenomen en er een jaar lang aan gewerkt om het aan te passen.”

Het stempel van ISO-goedkeuring is geen must, maar zou wel betekenen dat Office Open XML ook op landenniveau als standaard geaccepteerd wordt. “Vandaar dat het bij de ISO-organisatie ingediend is. Het voordeel is dat de standaard dan een onpartijdig predicaat van goedkeuring krijgt.” Bos verwacht dat er meer landen zullen tegen stemmen of zich van een oordeel zullen onthouden, maar hoopt dat genoeg leden van de ISO zullen voor stemmen om Office Open XML als mondiale standaard goedgekeurd te krijgen. “Het zou fijn zijn als er vanuit Nederland unanimiteit was geweest. Het is jammer dat wij er niet uit gekomen zijn.” Volgens Wouter van Vugt, commissielid en trainer bij Info Support, was vooral IBM tegenstander van ISO-goedkeuring. “Zij zijn er in geslaagd om een groot deel van de open source community achter zich te vergaren, waardoor er een grote tegenbeweging op internet op gang kwam. Knap gedaan op zich van een bedirjf dat ook niet altijd geliefd is geweest bij de open source community. Uiteindelijk was de verhouding in de commissie zo’n 50/50.” Waarom was er volgens Van Vugt tegenstand tegen een ISO-stempel? “Ik denk dat het in feite ging om weerstand tegen iets van Microsoft. Dat kun je niet openlijk zeggen, dus werd het gegooid op het idee dat andere open standaarden beter zouden zijn.”

Van Vugt meent dat vooral de verspilling van energie zonde is. “Wij hebben met tien mensen gepraat over iets dat waarschijnlijk in de commissies van 30 landen herhaald is. Ik verwacht overigens wel dat die goedkeuring er volgend jaar zal komen. Gebeurt dat niet, dan zal Office Open XML toch wel gebruikt blijven worden. Maar een goedkeuring uit niet-zakelijke hoek zou beter zijn. Daarnaast zouden overheden verder kunnen kijken dan de ISO stempel”. IBM was helaas nog niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: Techworld