OnLive bracht onlangs zijn gratis Desktop-tabletapp uit waarmee iPad- en Android-gebruikers Windows 7 kunnen gebruiken. Ze krijgen via de app bijvoorbeeld toegang tot de echte versie van Microsoft Office en kunnen Flash-content in Internet Explorer gebruiken. Microsoft keert zich nu tegen deze app wegens schending van de licentievoorwaarden. Microsoft eist bij OnLive geld om de dienst te blijven aanbieden.

"We zijn actief met OnLive in gesprek om hen aan de juiste licentie te helpen", schrijft Microsoft-manager Joe Matz donderdag. De licentie-opties om Windows in virtuele desktop-omgevingen te gebruiken zouden niet van toepassing zijn op de manier waarop de OnLive-dienst werkt. "Onze Services Provider License Agreement (SPLA) ondersteunt niet de levering van Windows 7 als een gehoste client of het aanbieden van toegang tot Office als een dienst via Windows 7", aldus Matz.

Protesten VDI-aanbieders

De app OnLive Desktop ging op 10 januari live voor de iPad en eind februari volgde een Android-versie. De apps bieden ook 2GB cloudopslag. Er is een gratis Online Desktop-versie en een betaalde editie die voor 5 dollar per maand onder meer 'sneller browsen' biedt. De apps geven toegang tot onder meer Word, Excel en Powerpoint 2010. Die programma's melden als licentienemer 'OnLive Desktop User' en 'OnLive Desktop Service'. OnLive verplicht gebruikers niet hun eigen licenties te kopen. Dat leidde volgens virtualisatie-expert Brian Madden al tot protesten van andere aanbieders van virtuele desktops.

OnLive heeft nog niet op de kwestie met Microsoft gereageerd. Microsoft zou overigens zelf ook werken aan een Office-app voor de iPad.