Volgens Allison is de samenwerking die Novell en Microsoft begin november sloten 'een fout' die 'schade zal berokkenen aan het succes van Novell in de toekomst'.

In een verklaring, die integraal is gepubliceerd op Groklaw.com, laat Allison, de hoofdontwikkelaar van Samba, weten dat hij geen andere mogelijkheid zag dan zijn ontslag in te dienen.

"Mijn grootste probleem met de deal is dat ik vind dat het de grondbeginselen van de gpl schendt waaronder Samba is vrijgegeven."

Samba

Samba is een concurrent van Microsofts bestand- en printerserversoftware voor werkgroepservers. De software is een open-sourcevariant van Microsofts smb- en cifs-protocollen.

Samba is vrijgegeven onder de gpl (general public license) en dat is precies waar de schoen wringt. De ontwikkelaar vindt namelijk dat Novell moet beseffen dat het bedrijf niet het recht heeft deals te sluiten namens anderen.

In een eveneens geopenbaarde verklaring geeft Allison het management van Novell een flinke veeg uit de pan waarbij hij zijn mening niet onder stoelen of banken schuift.

"Ik weet dat jullie dit niet willen horen, maar ik kan hier niet mee leven als ik dit niet minimaal eenmaal publiekelijk heb gezegd."

Volgens Allison maakt het niet uit wat Novell doet om in een goed blaadje te komen bij de community. "We zullen altijd bekend staan als gpl-schenders."

Vanaf begin volgend jaar zal Allison bij Google gaan werken, zo meldt Zdnet na een kort mailinterview met de ontwikkelaar. Allison is nog in dienst bij Novell tot 29 december om zijn zaakjes goed over te kunnen dragen.

Samenwerking

Novell en Microsoft kondigden begin november aan dat ze elkaar beter zullen helpen bij de ondersteuning van klanten met een gemixte Windows/Linux-omgeving.

Beide bedrijven gaan samenwerken op het gebied van virtualisatie, zodat Windows-programma's goed op Linux kan draaien en omgekeerd. Ook wordt er gezamenlijk gewerkt aan een standaard om beide besturingssystemen in datacentra te gebruiken.

Novell zal verder het Openoffice.org-project uitbreiden met ondersteuning voor het Office Openxml-formaat van Microsoft. Hierdoor kunnen in de toekomst Microsoft Office-documenten worden gelezen door gebruikers van de open-sourcetegenhanger. Bron: Techworld