Het FreeDOS-project is in 1994 van start gegaan. Aanleiding was de bekendmaking van Microsoft dat het DOS niet verder zou ontwikkelen na de lancering van Windows 95.

FreeDOS 1.0 is volledig open-source en ondersteunt FAT32. Ook kan het besturingssysteem overweg met lange bestandsnamen en is er ondersteuning voor himem, emm386 en cd-rom. Usb wordt niet direct ondersteund.

Het besturingsysteem bevat diverse applicaties, waaronder een audiospeler, editor, html-viewer en een archiveringsprogramma. De software kan worden gebruikt om de meeste DOS-programma's te draaien, waaronder spelletjes en oudere bedrijfssoftware.

"FreeDOS 1.0 is een grote mijlpaal. We hebben nu een stabiele en levensvatbare vervanger voor MS-DOS", aldus ontwikkelaar Blair Campbell.

Het besturingssysteem ondersteunt hardware van de eerste generatie IBM-pc's uit de jaren tachtig tot hedendaagse Intel-compatible processors. Volgens de makers kan de software op eigen hardware draaien of in een emulator bovenop de meeste besturingssystemen.

Geheel in retrostijl willen de makers een image van het besturingssysteem op 'ouderwetse' floppy's ter beschikking stellen. Ook zal FreeDOS op cd-rom worden uitgegeven. Het iso-bestand is hier eventueel te downloaden.

Bron: Techworld