Dat maakte de grootmacht gisteren bekend. Oracle VM moet morgen te downloaden zijn op de site. Oracle VM is gestoeld op de open source Xen hypervisor. De binaries zijn gratis, en daarnaast gaat Oracle servicecontracten voor de virtualisatie aanbieden. Dat kost 499 dollar voor 2 CPU’s per jaar, of 1000 dollar per jaar voor meer CPU’s. Oracle VM is ook te gebruiken met niet-Oracle applicaties.

De lancering lijkt vooral VMware te treffen. Zowel de koers van VMware en moederbedrijf EMC gingen in de Verenigde Staten omlaag. “De lancering van Oracle van nog een Xen-variant is een duidelijke reactie op de virtualisatie-industrie die VMware op poten heeft gezet”, is de reactie van vice-president Parag Patel van VMware op eWeek.

De Oracle Gebruikersclub Holland (OGh) reageert terughoudend op het nieuws. Het is niet bekend hoe enthousiast bestaande Oracle gebruikers zijn over de aankondiging van Oracle VM. "Het was mij nog niet bekend, en we hebben het er binnen de vereniging nog niet over gehad", zegt bestuurslid Milan Uitentuis. "Misschien geeft dat de behoefte weer die bestaande Oracle gebruikers hebben aan een Oracle Virtual Machine". Bron: Techworld