Samba beschuldigt Novell ervan de principes van open-source aan zijn laars te lappen en roept het bedrijf dan ook op de overeenkomst te heroverwegen.

De kritiek van Samba is opmerkelijk omdat de Samba-software wordt meeverpakt met Suse Linux van Novell en de twee bedrijven als vrienden worden gezien.

Samba is een concurrent van Microsofts bestand- en printerserversoftware voor werkgroepservers. De software is een open-sourcevariant van Microsofts smb- en cifs-protocollen.

Samba is vrijgegeven onder de gpl (general public license) en dat is precies waar de schoen wringt. "Wij zijn eigenlijk de leverancier en Novell moet beseffen dat zij het recht niet hebben om deals te sluiten namens anderen", aldus het Samba-team.

Hoewel Samba Novell er niet rechtstreeks van beschuldigt de gpl van Suse te schenden, roept het open-sourceproject Novell wel op de patentovereenkomst met Microsoft ongedaan te maken en zijn verplichtingen tegenover de Free Software-community te erkennen.

Samenwerking

Novell en Microsoft kondigden begin november aan dat ze elkaar beter zullen helpen bij de ondersteuning van klanten met een gemixte Windows/Linux-omgeving.

Beide bedrijven gaan samenwerken op het gebied van virtualisatie, zodat Windows goed op Linux kan draaien en omgekeerd. Ook wordt er gezamenlijk gewerkt aan een standaard om beide besturingssystemen in datacentra te gebruiken.

Novell zal verder het OpenOffice.org-project uitbreiden met ondersteuning voor het Office Openxml-formaat van Microsoft. Hierdoor kunnen in de toekomst Microsoft Office-documenten worden gelezen door gebruikers van de open-sourcetegenhanger. Bron: Techworld