Yahoo heeft naar eigen zeggen een jaar aan de toepassing gewerkt. In grote lijnen biedt de technologie dezelfde mogelijkheden als bijvoorbeeld Google Gears, Adobe's AIR, Mozilla's XUL en Microsoft's Silverlight, waarbij web apps bijvoorbeeld buiten de browser en dus op het bureaublad kunnen draaien. In de wandelgangen wordt ook wel gesproken van webtops.

Open source

De Yahoo ontwikkelaars geven toe dat er overlap is, maar dat iedereen nu nog aan het experimenteren is en het nog alle kanten op ksn gaan. De API's en testcode voorbeelden zijn voor ontwikkelaars al gewoon beschikbaar. Uiteindelijk moet BrowserPlus open source worden.

BrowserPlus, inmiddels beschikbaar, werkt met een soort plugin die onder XP, Vista en MacOS X 10.4 of 10.5 (alleen Intel) kan worden geïnstalleerd. Op de Mac worden Firefox 2 en Safari 3 ondersteund, onder Windows gaat het om IE 7 en FireFox 2. Overigens werkt hij ook onder IE 8.0.

Installeren van applicaties is vrij eenvoudig, de browser hoeft niet opnieuw gestart te worden. De gebruiker hoeft alleen toestemming te geven voor installatie. Daarmee verschilt BrowserPlus van andere webtop toepassingen. Ook moet BrowserPlus meer mogelijkheden bieden dan gadgets, kleine programma's die op het bureaublad staan.

Geen vliegende start

Er zijn op dit moment nog weinig toepassingen. Yahoo heeft een uploader voor fotosite Flickr en een IRC chat programma gedemonstreerd. Bij Flickr kunnen digitale foto's naar de browser worden versleept, waarna ze automatisch naar de webpagina worden verzonden.

Ook bij andere webtoptoepassingen die al wat langer bestaan, zoals Adobe's AIR, loopt het nog niet storm. Gemiddeld komen er maar twee tot drie toepassingen per dag bij.

Bron: Webwereld Bron: Techworld