Ecma International zegt de ‘final draft’ op tijd te willen presenteren, zodat deze tot de formele stemming – op 7 en 8 december – kan worden bestudeerd. Softwareontwikkelaars kunnen bovendien nog hun software aanpassen, voordat eind dit jaar het nieuwste Office-pakket arriveert.

Microsoft Office open xml (ooxml) is Microsofts antwoord op de Opendocument-standaard van OASIS. Het bestandsformaat, specifiek ontwikkeld voor Microsofts aanstaande Office-pakket, slaat xml-bestanden (en andere bestanden) op in een zip-container, waardoor een Office-bestand veel minder ruimte in beslag neemt.

Overheden hebben veel interesse in ‘open’ bestandsformaten omdat deze hen onafhankelijk maken van commerciële softwareleveranciers. Ook garandeert de standaard dat informatie óók op de lange termijn toegankelijk blijft.

Ecma's General Assembly, die op 7 en 8 december over de specificatie stemt, kan het concept alleen nog maar aannemen of verwerpen. Wordt het concept goedgekeurd, dan wordt de Office open xml-‘specificatie’ een Ecma-standaard. In de zes tot negen maanden die daarop volgen, buigt de International Standards Organisation (ISO) zich over de standaard.

De ‘final draft’ wordt begin volgende week op de site van Ecma gepubliceerd en is voor iedereen toegankelijk. Bron: Techworld