Zo draait Red Hat er geen doekjes om: "Red Hat ziet de meest recente aankondiging aan met een gezonde dosis scepsis", schrijft vice-president Michael Cunningham op het bedrijfsblog. De Linux-aanbieder heeft al te vaak uitspraken over interoperabiliteit gehoord vanuit Redmond, zo schrijft hij. Microsoft moet van Red Hat op drie punten actie ondernemen wil het in de ogen van het open sourcebedrijf overtuigd worden: omarming van het bestaande ODF in plaats van OOXML, een uitbreiding van de Open Specification Promise naar alle informatie rond interoperabiliteit, en vrijgave van de specs voor commercieel gebruik.

Concurrent Novell, die warmere banden onderhoudt met Microsoft, is positiever. "Ik ondersteun de uitbreiding in interoperabiliteit die Microsoft heeft aangekondigd, omdat het in overeenstemming is met twee kernwaarden waar Novell in gelooft en naar handelt: open zijn, en interoperabiliteit", schrijft John Dragoon, de marketing manager op het bedrijfsblog. Hij levert verder kritiek op Cnet-blogger Mark Asay. Die schreef in een posting dat Novell de grote verliezer is omdat het eerder 'capituleerde' tegenover Microsoft, terwijl Red Hat en Ubuntu hun poot stijf hielden. Het was immers Novell die de interoperabiliteit met Microsoft wel durfde door te voeren, zo redeneert Dragoon.

Blogger Glyn Moody van het Britse Computerworld hoort weer bij het kamp van critici. "Het begrip 'open connecties' is intrigerend, omdat het volstrekt leeg is", schrijft hij. "Dit laat zien dat Microsoft heel erg zijn best doet om zichzelf als open te presenteren, maar dat het zich niet ertoe kan brengen om echt open te worden, met open source." Hij laakt verder vooral de onduidelijkheid: "Hoe gaat dit werken in de praktijk? Als een pakket met commercieel doel wordt geschreven in de slaapkamer van een hacker, moeten er dan licenties worden betaald?"

Positiever is Jeremy Allison, een van de oprichters van Samba. "Voor ons maakt het niet veel uit, want wij hadden al die documenten al, en de belofte dat Microsoft niet aanklaagt geldt alleen voor 'niet-commerciële' open source, wat een beetje leeg is", schrijft Allison aan CNet blogger Stephen Shankland. "Maar nu krijgt iedereen tenminste toegang tot de documentatie, waar ik erg tevreden over ben. Hee, we zouden ons geld terug moeten vragen :-)."

Bron: Techworld