Ineke Schop, de programmamanager van NOiV die even op het podium verschijnt, zegt dat ze hoopt dat de aanwezigen verrast weg zullen gaan en dat ze geïnspireerd zullen worden. “Daar is alle aanleiding toe.” Ook vertelt ze het publiek dat open standaarden zonder meer noodzakelijk zijn en dat open standaarden zijn getrouwd met open source. Dat zullen we vandaag nog vaker horen.

Ank Bijleveld, staatssecretaris van binnenlandse zaken, drukt de aanwezigen vervolgens op het hart om over te gaan op open standaarden en open source. Ze haalt het voorbeeld aan van het Duitse ministerie van buitenlandse zaken, dat met open source zoveel geld heeft bespaard dat ze er in Florida tegenwoordig een hele villawijk van kunnen kopen.

Maar gelukkig gaat het ook haar vooral om de samenwerking tussen de overheden onderling. Volgens haar ligt het voor de hand dat die samen gaan werken, “omdat veel problemen bij de verschillende overheden precies hetzelfde zijn.” Bovendien moet iedere overheid nog dit jaar een beleid hebben opgesteld over open standaarden en open source. Al ziet men er niets in, dan nog moet men er over nadenken.

In de hal bij de koffie en de broodjes staan stands opgesteld van bedrijven die met open source werken. Daar zie je onder andere Ictivity, Zarafa, AT Computing en Hippo. Die laatste heeft zojuist een hele grote overheidsvis aan de haak geslagen. Tijdens de lunch kan iedereen hier direct bespreken hoe open standaarden en open source in de eigen infrastructuur ingepast kunnen worden. Deze bedrijven geven trouwens later op de dag ook zelf nog presentaties.

De volgende sprekers zijn Tristan Nitot van Mozilla Europe en luitenant-kolonel Xavier Guimard van de Gendarmerie Nationale. Nitot hamert vooral op open standaarden en een open web. Hij begint met de allereerste webstandaarden, HTML, HTTP en URL. Dat zijn standaarden die iedereen gebruikt. Ze zijn open en goed gedocumenteerd en daarom gebruikt iedereen ze. Het web is dan ook gebouwd door de gebruikers zelf, niet door de industrie.

Dat zet hij tegenover instant messaging, dat wel door de industrie is gemaakt en waar je dan ook veel verschillende niet compatibele standaarden tegenkomt. “Daar is het een rommeltje”, zegt hij. “Stel je voor dat je een Nokia nodig zou hebben om iemand met een Nokia op te bellen. Dat zou ongeveer hetzelfde zijn.”

Overigens zijn er in de zaal blijkbaar niet veel mensen die hij wat dit betreft nog hoeft te overtuigen. Als hij vraagt of iedereen op wil staan die gebruik maakt van het web, komt iedereen uit zijn stoel. Vraagt hij vervolgens aan de mensen die Firefox gebruiken om te gaan zitten, dan blijft er maar een handvol mensen staan. “Hoe kan het dat u zo lang afgesloten bent gebleven van vooruitgang?”, voegt hij die mensen toe.

Zijn boodschap is uiteindelijk duidelijk. Hij wil dat het web open is en dat moet gebeuren door het gebruik van open standaarden. Heb je de keuze tussen comfort en vrijheid, dan zou je voor het laatste moeten kiezen.

Aan het slot van het algemene gedeelte schetst de luitenant-kolonel de hele situatie bij de gendarmerie tussen 1985 en heden. Vanaf 2002 heeft daar een strategische verandering plaatsgevonden door te kiezen voor open source. In 2004 is men overgegaan op OpenOffice, in 2005 op Firefox en Thunderbird en vanaf 2007 wordt er gemigreerd van Windows XP naar Ubuntu. Dat laatste gebeurt omdat het makkelijker en goedkoper is dan een migratie van XP naar Vista. Wie nog niet wil migreren hoeft dat overigens niet en houdt gewoon zijn oude pc en configuratie. Wie wel over wil krijgt een spiksplinternieuwe computer. “Dat is ook een manier om mensen te stimuleren”, zegt Guimard.

Overigens heeft de gendarmerie op de desktop alleen office, mail en een browser nodig. Met de browser kan men bij alle andere applicaties die nodig zijn. Dat is al een hele tijd een policy waar software-leveranciers mee hebben moeten leren leven. Zo moest SAP zich aanpassen en draaien de applicaties daarvan bij de gendarmerie vanuit de browser. Office, mail en internet zijn natuurlijk geen enkel probleem voor Ubuntu, dus daar voldoet Linux uitstekend. Maar hoe open standaarden en open source in de Nederlandse situatie moet worden ingepast zal steeds in elk individueel geval apart moeten worden bekeken. Daar is men nog wel langer dan een gezellig dagje zoet mee. Bron: Techworld