Het door Brussel gesponsorde project, onder meer gevormd door de Aristoteles Universiteit van Thessaloniki en de KDE-groep, is bijna twee jaar geleden in het leven geroepen om tools te brengen die de kwaliteit van open source meetbaar moeten maken. De eerste van die tools, Alitheia Core, is dit weekeinde in alfa gegaan.

De tool moet Europese ontwikkelaars bijstaan in het schrijven van code met kleine handigheidjes als codebeheer, het bijhouden van het aantal regels geschreven code en het aanbieden van een webinterface. Omdat het nog om een zeer vroege versie gaat, is het nog niet mogelijk om het tooltje naar eigen wens in te stellen en aan te passen op het gaande project.

Eclipse

Het is ook nog niet mogelijk om de tool als plugin te gebruiken met omgevingen als bijvoorbeeld de Eclipse IDE. Die omgeving moet in de toekomst in ieder geval ondersteund worden. Alitheia is Javagebaseerd, en maakt voor het builden gebruik van Maven, iets waar Eclipse vorige maand ook de krachten mee heeft gebundeld. Adriaan de Groot, een van de ontwikkelaars die via KDE betrokken is, typeert Alitheia als "EBN aan de steroïden".

Naast Alitheia heeft SQO-OSS nog projecten lopen om de kwaliteit van projecten niet alleen op codebasis te meten, maar bijvoorbeeld ook op community-basis. Daarbij moet gedacht worden aan automatische analyses van het e-mailverkeer en bugmeldingen binnen een project. Zo moet het ook voor potentiële zakelijke klanten gemakkelijker worden om inzicht te krijgen in open sourcepakketten, zodat ze er sneller voor kiezen.

Alitheia wordt uitgegeven onder de BSD-licentie. Bron: Techworld