Het handboek 'Oplossingen met ODF' komt op het moment dat Open Document Format (ODF) een ISO-standaard is, namelijk nummer 26300, en ook de Nederlandse overheid besloten heeft om die te gaan toepassen.

De Tweede Kamer stemde gisteren in met het actieplan 'Nederland open in verbinding' waarin het Kabinet heeft aangegeven meer aandacht te willen voor open standaarden. Vanaf 1 april 2008 moeten alle rijksoverheden ODF ondersteunen.

Het handboek is bedoeld voor IT'ers die worden geconfronteerd met een aanvraag van hun management om de overstap naar ODF te analyseren, te maken of op te volgen. Het eerste deel van het werk is minder technisch en dus toegankelijk voor besluitvormers en adviseurs. Het tweede deel gaat dieper in op de technische aspecten, op de migratieproblematiek en toegankelijkheidsoplossingen. Het derde deel verschijnt pas begin 2008 en zal een richtlijn bieden voor de toegankelijkheid in ODF. Ook komt er nog een online versie waaraan iedereen die dat wenst kan bijdragen.

Het eerste ODF-handboek werd door oud-politicus Bert Bakker (voorzitter OpenDocSociety) overhandigd aan schout-bij-nacht Hank Ort, in zijn functie als Chief Information Officer bij Defensie. 'Oplossingen met ODF' is de eerste aanzet tot een reeks van vier documenten over het Open Document Format in al zijn facetten.

Bron: Techworld