De voordelen van ODF werden tijdens de bijeenkomst opgesomd. “Wie over tweehonderd jaar een digitaal document vindt, kan hem gewoon openen zonder dat een specifieke applicatie om hem te openen nodig is”, stelt ODF ontwikkelaar Patrick Durusau in de openingslezing van de vergadering.

Een ander voordeel dat tijdens de opening genoemd wordt is dat kleine ontwikkelaars specifieke softwarepakketten kunnen uitgeven, waarbij de bestanden zijn uit te wisselen met software van grote spelers. De open standaard is beter op maat te maken voor elke individuele gebruiker, is de lijn van Opendocsociety.org.

Voorlopig is Opendocsociety.org specifiek gericht op de ODF, en niet op bijvoorbeeld Microsoft tegenhanger OOXML, nog geen ISO standaard. Bedrijven die de vereniging officieel ondersteunen, zoals IBM, Sun en Intel, hebben ODF al lang geleden uitgeroepen tot hun favoriet. Maar volgens secretaris Michiel Leenaars staat de vereniging open voor andere open standaarden. “Als een standaard open is en door de ISO is goedgekeurd, dan vinden wij dat geweldig”, zegt hij. Dat OOXML niet is goedgekeurd vindt Leenaars terecht.

Omdat er plug-ins zijn verschenen om ODF bestanden te openen in bijvoorbeeld Microsoft Office, lijkt de grootste technische beperking om ODF als standaard in te voeren op de werkplek weggenomen. Volledige ODF ondersteuning van Office zit er echter nog niet in. “Het is te vroeg om ODF volledig in Office te integreren”, zegt Hans Bos, security advisor van Microsoft en woordvoerder van het bedrijf op open-source gebied. “Zwart-wit gezegd zou het direct incorporeren van de ISO standaard in Office betekenen dat veel opties binnen Office op grijs komen te staan. ODF is nog wat underspecified.” Wel wil het bedrijf volgens Bos met de vereniging samenwerken op het gebied van open formats, zolang andere standaarden ook worden bekeken. “Wij ondersteunen open document formats, let vooral op het meervoud”, zegt Bos. Afgelopen zomer zag de gigant zijn poging om het eigen OOXML als ISO standaard geaccepteerd te krijgen afketsen.

Naast het promoten van open standaarden wil de vereniging dienst doen als een soort “consumentenbond voor systeemadmins”, zo zegt Leenaars. “Leden kunnen zich verenigen in werkgroepen, en samen problemen oplossen die zich voordoen als ODF breed wordt ingevoerd.”

Zie ook de berichtgeving op Webwereld. Bron: Techworld