Het bedrijf gaat zijn plannen voor Java vermoedelijk uit de doeken doen tijdens de JavaOne conferentie over twee weken in San Francisco. Maar het bedrijf wil de overgebleven 'gesloten' delen van Java (ongeveer 4 procent) van de specificatie dit jaar aan de open source-versie toevoegen, zo zegt group manager Rich Sands van de afdeling voor ontwikkelaarsmarketing bij Sun tegenover Infoworld.

Praktisch komt het erop neer dat Sun OpenJDK gaat afmaken, en dat het wordt aangeboden met zaken als de geluidsengine, een aantal grafische bibliotheken en bibliotheken voor encryptie en code voor het beheer van SNMP. "We zijn met de open source Javagemeenschap bezig om OpenJDK af te ronden, en wel specifiek door de dingen op te lossen waar we nog geen rechten voor hadden om ze te verspreiden", aldus Sands.

Voorzitter Klaasjan Tukker van Nederlandse Java gebruikersgroep NLJUG verduidelijkt tegenover Techworld dat de 'ontbrekende' componenten niet van Sun zelf zijn. "Een aantal Javacomponenten zijn eigendom van andere partijen", legt Tukker uit. "Het onderdeel voor kleurmanagement is bijvoorbeeld van Kodak. Die derde partijen hebben Sun geen toestemming gegeven om die code te open sourcen." Sinds het begin van OpenJDK is de ontwikkelgemeenschap bezig om de gaten met eigen code zelf op te vullen. Dat moet volgens hem van de grond af aan opgebouwd worden, maar dat vordert volgens Tukker gestaag.

Open source Java

OpenJDK is gestart in 2006, en is bedoeld om Java beschikbaar te maken als open source. Het is gebaseerd op Java Platform SE 6 en herbergt de runtime, compilers en tools nodig om Java-applicaties mee te schrijven. Er is al kritiek geweest van bijvoorbeeld Red Hat: het open stellen zou niet snel genoeg gaan. Maar onderhand heeft ook Red Hat zich bij OpenJDK aangesloten.

Java kan door licentieoverwegingen nog niet standaard worden meegeleverd door Linuxdistributeurs, zoals Red Hat en Novell. Sommige distributies, bijvoorbeeld Ubuntu, omzeilen het probleem door de volledige Java apart aan te bieden als commercieel pakket. Een volledig open Java zou betekenen dat Java gewoon kan worden meegeleverd als onderdeel van Linuxbuilds, en het niet apart hoeft te worden verstrekt.

Ontwikkelaars

Ontwikkelaars hadden al de beschikking over de volledige Java-specificaties, ook voor Linux, maar delen daarvan zijn propriety. "Er zijn gevallen dat het echt helemaal open source moet zijn", zegt Tukker. "Bovendien is het met OpenJDK mogelijk om Java te porteren naar architecturen waar het nog niet beschikbaar voor was." Als voorbeeld noemt Tukker de iPhone, waarvoor het mogelijk wordt om alsnog Java te ontwikkelen ondanks dat Apple heeft aangegeven daar niet aan te willen. "Of neem een systeem als de Playstation 3: erg krachtig, maar een heel andere architectuur. Het is bijvoorbeeld al mogelijk om Linux erop te draaien, maar Java kan nog niet", zegt Tukker.

De overgebleven dichte delen van Java zullen trouwens niet in één keer aangeboden worden. Volgens Sands kunnen ontwikkelaars al wel aan de slag als bijvoorbeeld de SNMP al is vrijgegeven, maar de geluidsengine nog niet. Bron: Techworld