Met Bèta 2 hoopt OpenOffice.org een breder publiek van testers aan te spreken, al benadrukt de groep dat het nog steeds geen stabiele release betreft. Voor productieomgevingen wordt verwezen naar de huidige 2.4 versie.

Nieuwe functies

Bèta 2 voegt ten opzichte van de vorige testversie geen nieuwe functies toe. Een belangrijke verbetering die we al in Bèta 1 zagen, is dat OpenOffice.org 3.0 draait op Mac OS X zonder X11 in te zetten. Dit houdt in dat OpenOffice.org zich gedraagt als iedere andere Aqua-applicatie, aldus de ontwikkelaars. OpenOffice.org 3.0 biedt ook al ondersteuning voor de aankomende versie het eigen Open Document Format (versie 1.2).

Qua functionaliteit heeft de suite een nieuwe 'Start Centre' gekregen. De Spreadsheet, Calc, heeft een nieuwe solver gekregen, en kan nu 1024 kolommen per blad aan. Via het delen van de workbook kunnen spreadsheets aan elkaar gekoppeld worden. De notitiefunctie van Writer is aangescherpt, en nieuwe opties om meerdere pagina's tijdens het bewerken te tonen. Draw en Impress zijn beter geworden in het croppen van plaatjes.

Traag

Onze collega’s van het Australische Techworld hebben onlangs een bèta van OpenOffice.org 3.0 (m14) op Windows XP onder de loep genomen. Vooral de spreadsheetapplicatie Calc lijkt aanzienlijk verbeterd ten opzichte van de vorige versie. Volgens de tester is snelheid echter nog altijd een zwak punt. “Hoewel de snelheid beter is dan bij vorige versies voelt deze ontwikkelversie nog altijd ‘zwaar’ aan.”

Gecompileerde packages voor (64-bit) Linux, Solaris op Sparc and x86, Windows en Mac OS X op x86 zijn voor download beschikbaar op de Bèta-pagina van OpenOffice.org. De omvang van de pakketten varieert van 135 MB tot 182MB.

Bron: Techworld