De makers van het nieuwe open source OS komen een week voor de OpenWorld conferentie van Oracle met deze aankondiging. Daar zullen de Oracle bobo’s gaan steggelen over de plannen voor het Solaris OS.

Het alto distro

De initiators van OpenIndiana zien het OS als hét open source alternatief voor Solaris 11 en Solaris 11 Express. Deze zullen in 2011 het licht zien. Het project heeft een volledig ondersteunende community. Oracle zelf is net vorige week met het commerciële OS Solaris 10 gekomen.

Licht in de duisternis

OpenIndiana is gebaseerd op Illumos. Dat is de kernel en stichting van OpenSolaris, dat recentelijk door Oracle de nek om is gedraaid ten faveure van Oracle Express 11. OpenIndiana zou dan ook een continuering betekenen van OpenSolaris, nadat Oracle had gemeld er klaar mee te zijn.

Illumos was eerst een plek waar ontwikkelaars en gebruikers van OpenSolaris door konden werken aan de code van het OS, nadat Oracle niet meer mee wilde doen aan de community.

De mensen van OpenIndiana benadrukken dat het OS geen afsplitsing van OpenSolaris wordt. Men wil veranderingen in de code naar de ontwikkelaars van Solaris sturen, zodat die ze kunnen implementeren.

Bron: Techworld