Steven Stallion, een OpenSolaris-ontwikkelaar bij storageleverancier Coraid, publiceerde afgelopen vrijdag op zijn blog een interne e-mail die Oracle naar zijn Solaris-ingenieurs stuurde. Daarin doet de databasegigant de toekomst van Solaris uit de doeken: in 2011 zal Solaris 11 uitkomen, en tegen het einde van 2010 een gratis Solaris 11 Express voor ontwikkelaars, maar Oracle zal zelf geen andere releases meer uitbrengen, zoals nightly of bi-weekly builds of nieuwe versies van OpenSolaris.

Niet meer real-time

In de e-mail wordt ook duidelijk dat Oracle er geen interesse meer in heeft om OpenSolaris als opensource-versie van Solaris te laten verderleven. Oracle blijft de CDDL-licentie gebruiken in zowat alle bronbestanden van Solaris, maar bugfixes en nieuwe features die Oracle in de code toevoegt, zullen pas beschikbaar komen nà een nieuwe release van Solaris, in plaats van real-time in een repository die voor iedereen open is. Zo heeft Oracle de garantie dat zijn nieuwe ontwikkelingen eerst in Solaris verschijnen voordat third-party afgeleide OpenSolaris-distributies er gebruik van kunnen maken. Dit lijkt een rechtstreekse aanval op Nexenta Systems, dat al ZFS met deduplicatie aanbiedt in NexentaStor 3.0 terwijl de meest recente OpenSolaris-versie (2009.06) deze feature nog niet bevat. Alleen een select clubje van technologiepartners krijgt nog op voorhand volledige toegang tot de broncode van Solaris.

Het einde of een nieuw begin?

Voor het eerst is er dus bevestiging dat er een einde komt aan OpenSolaris, of tenminste een OpenSolaris waaraan Oracle actief bijdraagt: de OpenSolaris-community zal nu zelf het heft in handen moeten nemen als ze nog een opensource distributie willen blijven hebben. Het lijkt er dus op dat het zopas aangekondigde project Illumos, dat een opensource-versie van OS/Net wil ontwikkelen, nu nog veel belangrijker wordt. Ondanks dat het project bij zijn introductie benadrukte dat het geen fork van OpenSolaris wil zijn, verplicht Oracle Illumos nu in de praktijk om een fork te worden.

Evan Powell, CEO van Nexenta Systems, kondigde op de corporate blog van de storagespecialist aan dat er voor NexentaStor-klanten en partners niets verandert: "We hebben ons al lange tijd geleden voorbereid voor dit scenario. We hebben een team om door te gaan met onze support voor klanten en partners en om onze ontwikkeling verder te zetten."

Ontwikkelaars

Garrett D'Amore, senior director of engineering bij Nexenta Systems en de initiatiefnemer van Illumos, schrijft op zijn beurt in een strijdlustige blogpost dat de beste Solaris-ontwikkelaars Oracle al verlaten hebben en meewerken aan de ontwikkeling van Illumos. Hij verwijst daarmee onder andere naar ZFS-ontwikkelaar Richard Elling en zichzelf (Nexenta Systems), DTrace-ontwikkelaar Bryan Cantrill (Joyent) en naar eigen zeggen enkele "verrassende namen" die binnenkort Oracle gaan inruilen voor Illumos. D'Amore lijkt dus vrij optimistisch over de toekomst van Illumos als een nieuwe start voor een OpenSolaris-distributie.

Bron: Techworld