Roy Fielding is vorige week opgestapt en laat in een mailtje weten niet blij te zijn met de manier waarop Sun het project in de hand houdt. Fielding stond aan de wieg van het Apache HTTP Server Project.

Het mailtje van Fielding is van 14 februari, en hij steekt niet onder stoelen of banken dat hij geen liefde voor Sun Microsystems koestert. "Het is niet alsof Sun zich tegenover mij vaag uitliet over OpenSolaris, ze beloofden dat het een open ontwikkelproject zou zijn."

Wat Fielding stoort is dat Sun doet alsof de gemeenschap betrokken wordt bij de beslissingen, maar die beloften vervolgens breekt en de getekende charter naast zich neerlegt. Een conflict tussen de gemeenschap en de marketingafdeling van Sun over het merkenrecht rond Solaris was volgens Fielding de druppel. "Iemand binnen marketing besloot om de afspraken over de distros te veranderen, en ze drukten hun mening door met 'juridische' b.s. (bullshit, red.) smoesjes in plaats van dat ze het gewoon speelden via de normale gang van zaken binnen de gemeenschap", foetert Fielding.

En dat was volgens hem niet de eerste keer dat het mis ging. "Ze hebben elk recht om die beslissing te nemen, ja, en ze hebben ook elk recht om de charter met afspraken van tafel te vegen," schrijft hij verderop. "De gemaakte keuzes zijn niet het probleem. Het probleem is dat ze die keuzes maken terwijl ze tegelijkertijd naar buiten toe afbeelden als een door de gemeenschap gestuurd project." Sun zou een voorbeeld moeten nemen aan MySQL, een bedrijf dat Sun recent heeft overgenomen. "Dat bedrijf doet tenminste niet alsof de beslissingen bij hun gemeenschap liggen, terwijl de meeste gebruikers gewoon tevreden zijn."

Een woordvoerster van Sun laat tegenover de nieuwsdienst van IDG weten dat het bedrijf het vertrek van Fielding betreurt. "Zijn betrokkenheid bij de gemeenschap, en zijn contributies aan het samenwerkingsmodel waren erg waardevol," schrijft ze in een email. Maar, zo zegt Sun ook, ook de aandeelhouders moeten tevreden worden gesteld, waardoor beslissingen niet altijd iedereen even blij maken.

Analisten zeggen in hetzelfde bericht dat het vertrek van Fielding vooral een tegenslag is op het gebied van de beeldvorming, maar dat het project zelf door zal gaan. Het vertrek van zo'n technicus zal wel wat effect hebben, "maar het is niet alsof een Linus Torvalds Linux laat vallen," zegt analist Steven O'Grady bij Redmonk tegenover de nieuwsdienst. Bron: Techworld