Comstar, oftewel common multiprotocol SCSI target, is een jaar geleden door Sun gestart, en maakt sinds een maand deel uit van de Solaris Express Community Edition (SXCE), de afgeslankte Solaris-build die Sun ter beschikking stelt als referentie voor OpenSolarisontwikkelaars.

De extra code moet het voor ontwikkelaars makkelijker maken nieuwe protocollen toe te voegen voor het transporteren van opgeslagen gegevens. Een gewone server kan zo worden omgevormd tot een op blocks gebaseerde opslagappliance met alle kenmerken van een storage array. Verschillende opslagsystemen (tape, schijven) kunnen via Comstar in verbinding komen met het onderliggende protocol: iSCSI, Fibre Channel, FCoE, iSER of SAS. Daarbij worden ze verdeeld in LUNs, wat het beheer van het SCSI-subsysteem zou moeten vereenvoudigen.

Beperking is dat het alleen werkt voor specifieke BUS-adapters, namelijk die van QLogic, LSI en Emulex. Bart Muijzer, architect en open sourcewoordvoerder bij Sun zegt tegenover Techworld dat Sun zelf ook appliances zal uitbrengen die gedeeltelijk op Comstar gestoeld zijn, "maar de distributie die wij gebruiken zal proprietary zijn, met meer functionaliteit." Volgens hem is de huidige Comstarcode in OpenSolaris nog maar een begin, en kan er meer verwacht worden. Bron: Techworld