Eerdere versies van OpenSUSE hadden een standaard gebruikerslicentie en maakten gebruik van software van derden, zoals Adobe Acrobat en Sun Java. Hierdoor werd de distributie elke keer weer vertraagd, zegt community manager Joe Brockmeier van Novell in een webcast. “We hebben de licenties aangepast zodat het voor ons gemakkelijker wordt om OpenSuse te verspreiden. Dat is belangrijk voor een open source-project. Het coördineren van de softwareonderdelen van andere ontwikkelaars heeft in het verleden vaak tot hoofdpijn geleid”, aldus Brockmeier. In OpenSUSE 11.1 moet deze software apart worden gedownload.

Andere verbeteringen in versie 11.1 zijn onder meer verbeterde ondersteuning voor videocamera’s, de mogelijkheid tot synchronisatie van muziek met Android-telefoons, de meest recente versie van Novell’s OpenOffice.org (3.0), verbeteringen in systeembeheer en installatie, betere ondersteuning voor printers, en een upgrade van de twee belangrijkste desktopomgevingen die in OpenSUSE worden gebruikt. De GNOME-desktop bevat onder meer een nieuwe IM-cliënt, een upgrade van de Nautilus file manager en ondersteuning voor zowel 3G als WiFi. De KDE-desktop maakt gebruik van de vernieuwde Dolphin file manager en biedt ingebouwde integratie voor de kaartdienst OpenStreetMap.

Versie 11.1 werd ontwikkeld met behulp van de nieuwe OpenSUSE Build Service, een extern ontwikkelingsplatform dat het voor iedereen mogelijk maakt om potentiële veranderingen aan het systeem door te voeren. Hiermee hoopt Novell een impuls te geven aan open source-karakter van de Linux-distributie. De verbeteringen in OpenSUSE zullen uiteindelijk ook doorgevoerd worden Novell’s Suse Linux Enterprise, dat gebaseerd is op de open source-versie.

OpenSUSE 11.1 komt later vandaag beschikbaar en zal hier te downloaden zijn.

Bron: Techworld