In zijn aankondiging op de opensuse-project mailing list zegt Kroah-Hartman dat er in de laatste jaren al heel wat discussies zijn geweest over een rolling update versie van openSUSE, en dat het nu tijd is om het eindelijk uit te proberen. Hij wil na openSUSE 11.4 een repository klaar hebben met de laatste stabiele versies van pakketten, en die krijgt de naam openSUSE Tumbleweed.

Dit lijkt wat op de repository Factory, maar die laatste bevat de ontwikkelversies van de pakketten, waardoor er soms het één en ander niet werkt of openSUSE zelfs weigert te booten. OpenSUSE Factory bevat op dit moment bijvoorbeeld Linux-kernel 2.6.37-rc omdat het de bedoeling is om 2.6.37 in openSUSE 11.4 te krijgen, maar een Tumbleweed-repository zou op dit moment Linux-kernel 2.6.36 bevatten totdat er een nieuwe stabiele kernel uitkomt.

De werking van Tumbleweed zou afhangen van openSUSE's maintainers van pakketten, die zelf kiezen welke versies 'stabiel' genoeg zijn om in Tumbleweed opgenomen te worden. Kroah Hartman geeft een hypothetisch voorbeeld van het nut: als Gnome 3.0 een maand na de release van openSUSE 11.4 uitkomt, dan hoeven gebruikers niet meer tot de volgende release van openSUSE (8 maanden later) te wachten om de nieuwe desktopomgeving te gebruiken, maar kunnen ze de versie in de repository Tumbleweed installeren.

Voor een gedeelte zou Tumbleweed dan het werk van Packman overnemen, de populaire repository die niet alleen pakketten bevat die om legale redenen niet in openSUSE kunnen zitten, maar ook nieuwere versies van pakketten. Overigens is het ook nu al mogelijk om extra repository's aan openSUSE toe te voegen met nieuwere versies van specifieke programma's, maar volgens Kroah-Hartman wil je gebruikers niet verplichten om dat te doen voor elk programma waarvan ze een nieuwere versie willen. De Tumbleweed-repository zou één plaats aanbieden voor gebruikers die een nieuwere maar toch nog bruikbare versie van openSUSE willen.

Bron: Techworld