Gebruikers van OpenSUSE moesten acht maanden wachten op de nieuwe release, die daarmee verschillende vernieuwingen tot hun beschikking krijgen. Zo ondersteunt de nieuwe OpenSUSE het btrfs-bestandssysteem, wat door ext4-ontwikkelaar Theodore Ts'o al eens is omschreven als de toekomst op het gebied van bestandssystemen.

Eigenaars van netbooks kunnen nu ook los met OpenSUSE, want 11.3 kent een aparte versie voor de minilaptops. Naast de bekende desktopomgevingen (GNOME, KDE, Xfce) is er een nieuwe bijgkomen: LXDE, die het speciaal voor de mininotebooks kalm aandoet met systeembronnen.

Voor wie een server draait, zijn MariaDB (een database-engine ontwikkeld door MySQL-oprichter Michael 'Monty' Widenius) en MySQL Cluster aan de nieuwe Linuxvariant doorgevoerd. De kernel is Linuxkernel 2.6.34, welke een aantal driverupgrades heeft ondergaan.

Ook zijn er een paar appjes toegevoegd aan het standaardrepertoir. Zo kan OpenSUSE middels SpiderOak online backuppen en syncen. Rosegarden is een programmaatje voor audiobewerking.

De volgende versie van OpenSUSE, 11.4, staat gepland voor volgend jaar maart. Bron: Techworld