OpenSUSE vormt de basis onder SUSE Linux Enterprise, kortweg SLES, waarop de verschillende commerciële Linux-systemen van Novell weer zijn gebaseerd. Het ontwikkelmodel is vergelijkbaar met dat van Red Hat, waar Fedora als (gratis) ontwikkel-distributie fungeert. Waar men voor een gratis variant van RHEL bij CentOS terecht kan, bestaat een dergelijke distributie voor SLES echter niet.

Keuzes

OpenSUSE versie 11.0 kan worden binnengehaald van de website. De distributie is er zowel voor 32 bits als voor 64 bits als voor de Power-architectuur. Daarnaast kun je kiezen voor de DVD-image, de Live CD of de Mini CD. Bij de Live CD moet vervolgens de KDE- of de Gnome-variant worden geselecteerd. De Mini CD is een hele kleine setup (maar 74 Mbyte groot), vanwaaruit de verdere installatie over het netwerk plaatsvindt.

Het downloaden zelf kan direct, maar ook via het Bittorrent-netwerk. Wie zich veiliger voelt met wat ondersteuning, kan ook een ouderwetse doos met schijfjes en handleiding kopen. Daar zit dan drie maanden installatie-ondersteuning bij.

Groen!

De installatie vanaf de DVD ziet er zeer gelikt uit, althans, voor wie van schreeuwend groen houdt. Veel belangrijker is dat die zonder problemen verloopt. Na de ervaringen met Fedora en OpenSolaris is dat een hele verademing. De eerste levert altijd wel wat configuratie-problemen op, de ene keer meer dan de andere. En de installatie van de eerste versie van OpenSolaris was zonder meer een drama.

Bij de installatie van OpenSUSE kies je voor de Gnome desktop of die van KDE. Het installatie-script doet vervolgens zelf een suggestie voor de opzet van de partities. Bij het aanmaken van de eerste gebruiker kan ook worden gekozen voor een specifiek authenticatie-mechanisme. Zo kan bij gebruik van de traditionele /etc/passwd file ook het type versleuteling worden ingesteld. Maar er kan ook worden gekozen voor een heel andere setup, bijvoorbeeld op basis van LDAP, NIS (Network Information Service), Windows Domain of Kerberos. Minder sterk is de default-instelling waarbij het wachtwoord van de eerste gebruiker direct ook het root-paswoord is.

Repositories

Als je de eerste keer inlogt, zoekt het systeem automatisch verbinding met Novell. De standaard-instelling is om daarbij direct je hele profiel aan die leverancier door te geven. Als je het op tijd in de gaten hebt, kun je die optie gelukkig ook uitzetten. Vervolgens worden de externe software repositories geconfigureerd, zodat je nieuwe pakketten en updates van de al op het systeem aanwezige software binnenkrijgt.

De eerste is de Niet-OSS repository waarin bijvoorbeeld de ondersteuning voor Flash is opgenomen. Daarnaast zijn er aparte kanalen voor de video drivers van ATI en nVidia. Packman is de belangrijkste externe repository. Deze bevat een hele zwik extra software-pakketten. Dan zijn er nog de Build Service kanalen, die de allerlaatste versies van een aantal veelgebruikte open source suites bevat. Daaronder treffen we MySQL, Mozilla, PHP, OpenOffice, virtualisatie, Gnome en KDE. De Build Service is bovendien een platform voor ontwikkelaars om hun software in de OpenSUSE-distributie te krijgen. Maar ook de distributies van Debian, Red Hat, Mandriva en Ubuntu worden door deze omgeving ondersteund. Voor deze installatie beperken we ons echter tot het Packman-kanaal.

Strak

Opvallend aan de desktop, in vergelijking met de op Red Hat gebaseerde distributies, is dat deze zo strak en clean is. Dat maakt OpenSUSE waarschijnlijk beter geschikt voor net beginnende Linux-gebruikers. Hetzelfde gemak geldt ook voor de ondersteuning van multi-media formaten. Bij Red Hat is dat een hoop werk om bij elkaar te zoeken. Op OpenSUSE is het slechts een kwestie van het selecteren van de Niet-OSS en Packman repositories.

Voor de meer ervaren Linux-gebruikers is het lastig dat de applicatie-menu's wat verstopt sitten. Die zijn op andere distributies met één klik beschikbaar. Voor beheerders is het belangrijkste argument om voor een bepaalde distributie te kiezen zeer waarschijnlijk gebaseerd op de bestaande servers. Draai je RHEL of CentOS, dan kies je voor Fedora op de desktop. Gebruik je SLES, dan is OpenSUSE de eerste keuze.

Versie 11.1

Volgende maand verschijnt versie 11.1 van OpenSUSE. Op dit moment is Release Candidate 1 (RC1) beschikbaar. De definitieve versie verschijnt op 18 december.

Het gaat hierbij om een minor release, wat betekent we geen schokkende veranderingen hoeven te verwachten. Wel bevat versie 11.1 verbeterde ondersteuning voor synchronisatie met de iPod en de nieuwe Android G1 telefoon. Deze laatste zal echter pas volgend jaar hier in Nederland beschikbaar komen. Daarnaast zijn er kleine verbeteringen in de desktop en de ondersteuning van multi-media aangebracht. Tenslotte bevat 11.1 natuurlijk nog nieuwe versies van de KDE en Gnome desktop, en van OpenOffice en Firefox. Bron: Techworld