De voorgebakken virtuele machines zijn samen met de commerciële partij achter Ubuntu, Canonical, ontwikkeld. Beide bedrijven verzorgen ook de ondersteuning.

Met de templates kunnen OpenVZ-gebruikers Ubuntumachines virtualiseren op bestaande Linuxapparaten. Beheerders moeten daarmee geholpen worden in het snel uitrollen van omgevingen gebaseerd op de build. Daarna kunnen ze de VMs naar eigen wensen aanpassen. Het installeren van een template duurt ongeveer een minuutje, zo beweert OpenVZ.

De templates bieden volgens OpenVZ voordelen voor zowel serveromgevingen waar Ubuntu al draait, als voor omgevingen waar Ubuntu nog geïnstalleerd moet worden. "Bestaande Ubuntuservers kunnen worden gesplitst in verschillende containers voor verschillende applicaties," schrijft OpenVZ in een email. Daarbij moet gedacht worden aan databases, ERP, webservers enzovoorts. Omgevingen waar nog geen Ubuntu draait profiteren ook, vooral op testgebied. "Een Ubuntuserver kan snel worden opgezet, zodat er getest kan worden op bijvoorbeeld compatibiliteit of snelheid."

Met de aanpassingsmogelijkheden kunnen beheerders bijvoorbeeld ook een set applicaties voorinstalleren in de gevirtualiseerde omgeving, en deze vanaf de desktop beschikbaar maken voor eindgebruikers. Op de downloadlocatie was al ruimte ingeruimd voor templates ingediend door de gemeenschap. Bron: Techworld