Opera heeft in versie 34 van de gelijknamige browser een paar nieuwe features geïntroduceerd. De feature die er echter het meest uitspringt is ondersteuning voor NPAPI. De Netscape Plug-in API werd juist door andere browserbouwers gedumpt omdat deze ouderwets en traag was. Bovendien was NPAPI vatbaar voor veiligheidslekken en crashes.

Google had ruim twee jaar geleden al aangekondigd afscheid te nemen van de API en heeft dit jaar daad bij het woord gevoegd. Mozilla ondersteunt de interface alleen nog via een eigen gemaakte sandbox. Ook Opera had NPAPI in eerste instantie de deur gewezen. Nadat Opera's eigen engine, Presto, ingeruild werd voor Google's Chrome-engine leek de kans voor NPAPI op z'n zachtst gezegd onwaarschijnlijk.

Flash

De reden waarom NPAPI weer van stal is gehaald is Flash video. Er was blijkbaar een probleem met de vorige versies van Opera en het afspelen van video's in Flash. Via NPAPI kan de officiële Flash-plugin geladen worden waardoor deze problemen tot het verleden behoren.

Los van deze feature zijn er ook nog andere handige extra's toegevoegd waaronder: ondersteuning voor MSE audio, url-suggesties, proprietary Linux-codecs en de Turbo functie. Deze laatste functie routeert al het internetverkeer via de servers van Opera, comprimeert deze en stuurt ze dan door naar de client om dataverkeer te besparen. De optie was al aanwezig in de mobiele variant van de browser en kan vanaf versie 34 nu ook gebruikt worden in de desktopversie.