Opera schermde al een tijdje met zijn nieuwe debug-gereedschap waarmee het de concurrentie aan wil gaan met vooral de Firefox-extensie Firebug. Zoals verwacht werd gisteren een allereerste alpha-versie van Dragonfly onthuld.

Dragonfly is een onderdeel van Opera 9.5 bèta 2 en is te vinden in het Tools-menu via 'Advanced' en 'Developer Tools'. De nu aangekondigde bèta biedt onder andere een JavaScript Debugger, DOM en CSS Inspectors, een Error Console en een Command Line.

De alpha is volgens Opera nog maar een voorbode van de ontwikkeltools die we gaan aantreffen in bèta 2 van Opera 9.5 en latere versies. Op termijn moet het alle tools bieden die nodig zijn voor het debuggen van alle webpagina’s, widgets en webapplicaties op ieder willekeurig apparaat. Zo moet het debuggen van webpagina’s ook mogelijk zijn met een mobiele telefoon waarop Opera 9.5 draait.

Opera waarschuwt wel dat dragonFly nog volop in ontwikkeling is en dat de alpha-editie dus ook nog volop fouten kan bevatten. Overigens werkt ook Microsoft aan een set tools voor ontwikkelaars, en wel voor Internet Explorer 8.

Bron: Techworld