De allereerste WebKit-versie van Opera is uit bèta en verkrijgbaar voor Android 2.3 of hoger. Opera kondigde eerder dit jaar aan zijn eigen browserontwikkeling los te laten en zich aan te sluiten bij het Chromium-project. Dit project verruilt later dit jaar de browserengine WebKit voor het door Google afgetakte Blink. Daarna zal Opera ook deze layout-engine gaan gebruiken.

Opera voor Android ziet er Chrome-achtig uit in bijvoorbeeld de adresbalk. De Noorse browser behoudt wel een eigen gezicht en functies die bekend zijn van Opera voor mobiel. Zo gebruikt het een databesparende functie voor plekken met slecht netwerkbereik en nemen favorieten nog steeds een belangrijke plaats in.

Google schrapt WebKit

Google was een van de grootste bijdragers aan WebKit en is zijn eigen fork begonnen. De opgegeven reden hiervoor is dat het delen van code niet langer de moeite waard zou zijn. De kosten voor dat delen van code zouden hoger zijn dan wat het Google oplevert, stelde Chrome-baas Linus Upson bij CNET. Bovendien zou Chrome sneller worden door de oude layout-engine te schrappen. Daarnaast is WebKit inmiddels een merknaam van Apple geworden.

Google's fork Blink moet later dit jaar in gebruik worden genomen in verschillende browsers. Apple gaat ondertussen Google-code uit WebKit schrappen. Omdat Chromium niet langer hoeft te worden ondersteund, kan de aldus overbodige code uit WebKit worden verwijderd, stellen de bij Apple werkende ontwikkelaars van de engine.

Eigen basis vervangen

De Opera-eigen layout-engine Presto is nu voor het eerst officieel vervangen door WebKit. Daarmee neemt de verscheidenheid aan browserengines nog verder af. De meest gebruikte layout-engines zijn Trident (van Microsoft), WebKit (vooral bekend van Chrome en Safari) en Gecko (bekend van Mozilla’s Firefox).

Opera vond de eigen engine Presto niet geschikt voor mobiele apparaten en overwoog daarom een overstap naar een alternatief, meldde The Register in januari. Later maakte de Noorse browserproducent bekend dat Presto helemaal zou loslaten en zou aanhaken op het open source project Chromium. Dat betekent dat WebKit (later Blink) als layout-engine wordt gebruikt, Google's V8 de Javascript-engine is en de browser de Chromium-codebase met bijbehorende codecs heeft.

Update 13.53 uur: Links naar diverse bronnen en citaat Linus Upson toegevoegd.