Grofweg 60 tot 90 procent van de jaarlijkse it-uitgaven worden uitgegeven aan het simpelweg in de lucht houden van it. Volgens Tony Lock, analist bij Bloor Research, willen bedrijven dit een halt toeroepen. Virtualisatie kan hierbij helpen, aldus de onderzoeker.

"Virtualisatie is niet nieuw en mogelijk zelfs overhyped de afgelopen tijd", aldus Lock donderdagmiddag tijdens een door uitgever Array georganiseerde bijeenkomst in Leiden. "Het raakt nu echter in zwang door de ontevredenheid over de hoge kosten."

Afgezien van de kosten, spelen ook andere factoren een rol bij de opkomst van virtualisatie. Niet alleen worden bijvoorbeeld de achterliggende technologie├źn steeds volwassener, ook komen er steeds meer cases waarbij virtualisatie succesvol wordt ingezet.

Een andere drijfveer is volgens de analist het besef bij steeds meer bedrijven dat veel aangeschafte hardware niet of nauwelijks wordt gebruikt. "Ongeveer 15 tot 40 procent van een server wordt gebruikt en nog inflexibel ook. Systeembeheerders zien dit graag anders."

Traag

Wel gaat de acceptatie van virtualisatie volgens Lock traag. "Het gaat niet snel genoeg. Er is nog veel weerstand bij bedrijven omdat ze twijfels hebben of virtualisatie wel klaar is voor gebruik in het datacenter."

De technologie heeft zich volgens de analist de afgelopen decennia al bewezen in mainframes en heeft ondertussen ook zijn weg naar Unix en Linux gevonden. "Nu is het de beurt aan de desktop", voorspelt Lock.

Volgens de analist zal Microsoft een grote voortrekkersrol vervullen bij deze ontwikkeling. Hoewel Microsoft met de overname van Connectix laat in de virtualisatiemarkt stapte, heeft de softwaremaker zijn zaakjes inmiddels op orde.

"Microsoft heeft zijn virtualisatieplatform op de rails staan en zal hierbij inzetten op 'voorverpakte applicaties' die via hypervisors direct kunnen worden geladen."

Volgens Lock probeert Microsoft ook andere softwaremakers zover te krijgen dat zij hun applicaties ter beschikking gaan stellen als virtueel pakketje. Hierdoor zou een bedrijf in de nabije toekomst simpelweg een softwarepakket kunnen 'kiezen' in een softwaredatabase, waarna dit pakket middels virtualisatie direct kan worden geladen.

"Dit zal de eerste stap zijn naar software on demand, waarbij bedrijven pas willen gaan betalen als zij de software daadwerkelijk gebruiken."

Obstakels

De opmars van virtualisatie en gevirtualiseerde software zal echter niet zonder slag of stoot gaan, verwacht de analist. Obstakel bij de verdere acceptatie en implementatie van virtualisatie is namelijk de terughoudendheid van softwaremakers om hun licentiemodellen aan te passen.

"De huidige licentiemodellen zijn niet langer houdbaar. Want hoe moet een bedrijf betalen voor een applicatie die eentiende van een processor gebruikt of vijf dagen per maand virtueel wordt gebruikt?", vraagt Lock zich hardop af. Bron: Techworld