De overname van Phase Forward, die Oracle vrijdag bekendmaakte, wordt naar verwachting medio 2010 afgerond. De circa 1000 medewerkers van het softwarebedrijf verhuizen naar de Health Sciences-divisie van Oracle.

Phase Forward maakt een SaaS-oplossing (software as a service) waarmee farmaceutische bedrijven de ontwikkeling van nieuwe medicijnen kunnen beheren. Dat is van de resultaten van de klinische test, tot de fase na goedkeuring door medische toezichthouders.

Biotech

Grote farmaceutische bedrijven als GlaxoSmithKline en Bayer Healthcare, Merck & Co en Procter & Gamble maken gebruik van de SaaS-oplossing van Phase Forward. Ook biotechbedrijven, klinische onderzoeksbureaus, toezichthouders, makers van medische apparatuur en enkele ziekenhuizen zijn klant.

De overname van Phase Forward past in een trend. Vorig jaar nam Oracle al Relsys over, een bedrijf dat ook al software voor de farmaceutische industrie maakt. En het bedrijf van Larry Ellison kocht patenten van Conformia, dat technologie ontwikkelt om medicijnenonderzoek te beheren.

Onlangs nam IBM Initiate Systems over voor een onbekend bedrag. Initiate maakt EPD-software voor zorginstellingen en overheden.