Oracle introduceert een gratis downloadversie van zijn java-framework Application Development Framework (ADF). Dit is een gestripte versie van het pakket dat Oracle gebruikt om veel van zijn eigen applicaties te bouwen, waaronder de Fusion-suite van zakelijke software.

Door de kerntools weg te geven hoopt Oracle meer ontwikkelaars naar zijn framework te lokken om zo te voorkomen dat ze van Java overstappen naar concurrenten als PHP, Python, Ruby en Microsoft.

Security-framework ontbreekt

Verschil tussen het nieuwe ADF Essentials en de volledige versie is dat de volledige versie de commerciele WebLogic Java-server vereist, terwijl ADF Essentials ook is in te zetten op het opensource GlassFish-alternatief, of op IBM WebSphere, schrijft The Register.

ADF Essentials breidt het Java-framework onder meer uit met 150 kant-en-klare componenten voor web-interfaces en laat web-apps meer dynamische content tonen. In ADF Essentials ontbreekt wel het security-framework van Oracle's volledige product. Ook diverse functies zijn in de gratis versie afwezig, waaronder zaken als mobiele en desktop-frameworks en databeheer voor business intelligence.