De 'Collaboration Suite Outsourcing' stelt klanten in de gelegenheid om het beheer van e-mail, calendaring of andere programma's uit te besteden aan Oracle. Volgens Oracle wordt het gebruik van de software goedkoper door het beheer uit te besteden. Klanten die ervoor kiezen om de service te hosten op servers van Oracle betalen tien dollar per gebruiker per maand voor de volledige suite applicaties of acht dollar voor alleen e-mail- of fileservices. Gebruikers die de productivitysuite op de eigen servers willen draaien of bij een derde partij betalen zes dollar per gebruiker per maand voor het volledige aanbod. Voor alleen de file- of e-mailservice ligt de prijs op vijf dollar.

Nieuwe versie

De eerste versie van de Collaboration Suite werd afgelopen juli gelanceerd en moet het opnemen tegen Microsofts Exchange en Lotus Notes en Domino van IBM. Inmiddels werkt Oracle al aan een nieuwe versie die staat gepland voor de eerste helft van het volgende jaar. 'Release 2' heeft een nieuwe onderdeel aan boord genaamd 'iMeeting' met daarin instant messaging, online meetings, 'co-browsing' en andere real time functies om samen te werken. Met co-browsing kunnen werknemers op verschillende locaties gelijktijdig in een document werken door gebruik te maken van een browser.

Wegkapen

Om klanten weg te kapen bij Microsoft heeft Oracle inmiddels een migratiekit beschikbaar gesteld. Hiermee zou een migratie van Exchange 5.5 naar Oracle's Collaboration Suite slechts eenderde kosten van een migratie van Exchange 5.5 naar Exchange 2000. In een korte verklaring laat Microsoft echter weten dat Oracle appels met peren vergelijkt. Over een periode van drie jaar zouden de kosten gelijk liggen – afhankelijk van het gekozen licentieprogramma.