De databasereus heeft wat aantallen betreft flink uitgepakt: meer dan dertig berichten van gisteravond sieren het pershoekje van de Oracle-website.

Een greep uit de aankondigingen

Oracle 11g is toe aan versie 11.1.0.7, en ook JDeveloper en Application Development Framework hebben een nieuwe release gekregen. De Java-ontwikkeltools zijn nu beter te integreren met WebLogic Server, de primaire applicatieserver die Oracle via BEA heeft gekregen.

WebLogic Application Grid heeft evengoed een update gekregen, en is nu uitgerust met de in-memory datagrid Coherence 3.4.

Met Beehive is een nieuwe toevoeging gedaan aan de Oracle productiviteitssuite. Het idee achter de software is dat deze eenvoudig 'hot-plugged' kan worden geïntegreerd binnen bestaande applicaties. Van daaruit krijgen gebruikers dan toegang tot de kantoormodules van de suite. Beehive gaat 120 dollar per gebruiker kosten.

Ook introduceerde Oracle een nieuwe versie van zijn Entitlements Server 10g voor het bedrijfsbreed afdwingen van autorisatiepolicies en het snel uitrollen van applicaties. ‘Release 3’ is gebaseerd op AquaLogic Enterprise Security dat afkomstig is van het begin dit jaar overgenomen BEA Software. Oracle hoopt zo de BEA-technologie te koppelen aan de eigen Fusion-middleware.

Nieuw in R3 is ‘Policy Simulation’. Hiermee kunnen beheerders analyseren wat er gaat gebeuren als er een bepaalde policy van kracht wordt en zo mogelijke conflicten tussen policies opsporen. Met ‘Virtual Policy Stores’ kunnen beheerders de geldende policies segmenteren en toepassen op verschillende applicaties. Daarnaast integreert R3 met de Identity and Access Management-producten van Oracle en met applicaties en platformen van derde partijen zoals Microsofts Active Directory 2003, Office SharePoint Server 2007 en IIS 6.0.

Op SOA-gebied luidt Oracle de integratieklok, en wederom gaat het om de integratie tussen de eigen Fusion Middleware en de technologie van BEA. In dit geval gaat het om nieuwe versies van de Oracle SOA Suite 10g en de Enterprise Repository 10g. De SOA Suite moet beter gaan integreren met Oracle’s Service Bus en WebLogic Server die beide zijn gebaseerd op de Service Bus en de WebLogic Server van BEA. De Enterprise Repository wordt gecertificeerd voor de SOA Suite en BPM Suite van Oracle.

Wat er niet tussen zit

Over de nieuwe, kleine release van 11g heeft Oracle niet veel naar buiten gebracht. Bovendien heeft het bedrijf over de veel grotere R2-release van 11g alleen kunnen melden dat er geen datum zal worden genoemd tijdens deze OpenWorld, al zal de bèta wel binnenkort van start gaan. De Express Edition van 11g, een gratis, compacte versie voor ontwikkelaars, zal ook niet worden besproken. Oracle heeft alleen gemeld dat deze na R2 zal komen.

Rond Fusion Applications 1.0, de langverwachte suite die de Fusion-lijn van Oracle op stoom moet brengen, is niet veel meer duidelijkheid ontstaan dan al naar buiten is gelekt. Deze week zal het bedrijf een demo geven die voor trouwe klanten en insiders al is afgedraaid. Een select gezelschap van klanten kan Fusion Middleware volgend jaar tegemoet zien, aldus Oracle. Bron: Techworld