Apple kan zeer goede cijfers overleggen bij metingen van het aantal gebruikers dat snel overstapt op een nieuwste versie van zijn besturingssysteem OS X. Dit in tegenstelling tot Microsoft, dat de laatste jaren zijn Windows-clientèle lang de tijd zag nemen.

Volgens cijfers van webmonitorbedrijf Net Applications is dat zelfs drie maal zo snel, wanneer gekeken wordt naar de laatste drie grote systeemupdates. Net Applications gebruikt bij het verzamelen van zijn data een steekproefgrootte van 40.000 en gaat uit van zwaartemetingen per land, wat weer gebaseerd wordt op verzamelde en openbare data van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.

Een op drie Mac-gebruikers stapt over

Gekeken is naar de eerste vijf maanden. In het geval van Mac OS X 10.6, 10.7 en 10.8, welke ook bekend staan als Snow Leopard, Lion en Mountain Lion, blijkt dat bijna een derde van alle gebruikers in de eerste vijf maanden zijn overgestapt naar de nieuwste versie.

In het geval van Snow Leopard, dat op de markt verscheen in 2009, lag dat aantal op 32 procent. Terwijl ook bij de twee versies daarna (Lion en Mountain Lion) in 2011 en 2012 volgens Net Applications 29 procent van alle gebruikers na vijf maanden over de nieuwste versie van het besturingssysteem beschikten.

Microsoft heeft moeite

Wanneer er met dezelfde metingen naar Windows gekeken wordt, worden de verschillen duidelijk. Microsoft heeft grote moeite om zijn gebruikers snel te laten overstappen. Aan het einde van de vijfde maand bleek dat slechts 11 procent was overgestapt naar Windows 7, wat nog het dubbele was van de 5 procent bij Windows Vista, twee jaar eerder. Pas anderhalf na zijn komst wist Windows 7 op de grens van 30 procent te komen.

Het is afwachten wat Windows 8 doet. Uit de voorlopige cijfers blijkt dat Windows 8 sneller aanslaat dan Windows Vista, maar toch minder snel dan Windows 7. Iets wat nog kan veranderen aangezien Windows 8 in oktober is uitgekomen en daarmee nog geen twee maanden op de markt is.

Verschil in prijs en aantallen

De mogelijke redenen waarom Mac-gebruikers sneller overstappen lopen uiteen. Allereerst is er een prijsverschil. Upgraden naar Snow Leopard en Lion kostte destijds 29 euro en voor Mountain Lion kan er op dit moment voor een bedrag 17,99 worden overgestapt. Upgraden naar een volledig Windows 8 is met 30 euro de goedkoopste optie geweest van de laatste 3 versies.

Dan zijn er de aantallen. OS X staat momenteel op slechts 7,3 procent van alle computers geïnstalleerd, in tegenstelling tot de 91,5 procent van Windows. Dit betekent ook dat veel bedrijven werken met Windows en zij stappen traditioneel minder snel over vanwege het kostenplaatje. Voor de Mac-gebruikers - veel consumenten - is dat een minder hoge drempel. Nog los van andere factoren als de tijd van het jaar waarin een OS wordt geïntroduceerd of het marketingbudget dat wordt besteed.