Microsoft Outlook heeft enkele zware jaren achter zich waarin het werd misbruikt door virussen en wormen voor het ongevraagd versturen van spam. Samen met andere problemen met de beveiliging van het programma was dit voor Microsoft aanleiding enkele rigoureuze wijzigingen in de beveiliging van het programma door te voeren, vaak ten koste van de gebruiksvriendelijkheid.

Zo kan een ander programma bijvoorbeeld kan niet zonder uitdrukkelijke toestemming van de gebruiker de functionaliteit van Outlook gebruiken. Dit laatste vooral tot frustratie van softwareontwikkelaars die graag gebruikmaken van Outlook als front-end voor hun eigen toegevoegde functionaliteit.

De ontwikkelaars van de volgende versie van Outlook, die later dit jaar verschijnt als onderdeel van de nieuwe 2007-versie van Microsoft Office System, hebben een deel van de beveiligingsproblemen rondom Outlook opgelost door het programma zelf de status van de beveiliging van de computer te laten controleren.

Als er een antivirusprogramma draait en signatures up-to-date zijn, dan verlaagt Outlook de eigen beveiliging. Hierdoor kunnen andere applicaties bijvoorbeeld gebruikmaken van het adresboek van Outlook zonder de expliciete toestemming van de gebruiker.

Beter te beveiligen

Volgens Ryan Gregg, een van de programmamanagers verantwoordelijk voor de volgende versie van Outlook, is Outlook 2007 de best te beveiligen versie van Outlook voor zowel ontwikkelaars als computerbeheerders.

Doordat het aantal objecten in het Outlook Object Model meer dan verdubbeld is en is uitgebreid tot alle voor derden interessante delen van het programma, is gebruik van de Exchange Cliënt Extentions of enig andere extra object-bibliotheek niet meer nodig om aanvullende software voor Outlook te ontwikkelen.

Deze ontwikkeling maakt het bovendien mogelijk alle voor de beveiliging van Outlook relevante functies, via Windows Group Policies te managen. Dit maakt Outlook beveiliging zowel voor de softwareontwikkelaar als de computeradministrator, gemakkelijker te hanteren. Bron: Techworld