Volgens Microsoft zijn veel van formaten die Outlook heeft ondersteund verouderd en niet langer gebruikt door de massa. De opvallendste afvaller is de importeerfunctie van documentenformats .doc en .xls, onderdeel van Microsoft Office 1997 -2003.

Vervanger is Open XML-format

Deze worden definitief vervangen door het nieuwere .docx en .xlsx, het Office Open XML-format, meldt Microsoft op zijn Office-blog. CSV-bestanden (Comma Seperated Value) en PST-bestanden (Personal Storage Tabel) blijven overeind in het nieuwe Outlook, dat gepland staat voor het eerste kwartaal van 2013 als onderdeel van kantoorpakket Office 2013.

Recent schrapte ook Google Docs conversie naar de oude Office-bestandsformaten. Daarbij worden alle formats van Microsoft Office 1997-2003 niet langer ondersteund (dus ook geen PowerPoint) bij het exporteren vanuit Google Docs. Importeren kan daar nog wel.

'Gebruikers merken niets'

Er verdwijnen meer weinig gebruikte functies. Outlook Express archieven en ACT! Contact Manager-bestanden zijn niet langer te importeren. De losse beheerinstellingen VPN en Dialup in Outlook verdwijnen. Daarbij is ook de kalender-functie niet langer door te zetten naar Office.com. Dat laatste wordt binnenkort wel mogelijk naar Exchange of Outlook.com.

Tot slot wordt ook de offline-functie geschrapt. De gebruikers die deze configuratie ingesteld hebben, krijgen bij het installeren van Outlook 2013 automatisch een upgrade naar 'Cached Mode'. Volgens Microsoft zal het schrappen van deze bestandsformaten en functies weinig veranderen voor het leeuwendeel van de Outlook-gebruikers.